Rubiner

Rubiner (foto: Magnus Aronson)

Visst är de här kakorna vackra? Jag fick receptet från Ingegerd när jag samlade till Påtår. Eftersom Libris och Gullers monter på Bok & Bibliotek i år delvis präglades av att vi har gett ut Therésia Erneborgs bok Söta saker, som frossar i nostalgi, tänkte jag att det får bli lite sådant här på Kyrkkaffe-bloggen också.

”Detta recept är tillägnat min kära pappa Ruben”, skrev Ingegerd i brevet som kom tillsammans med receptet. ”Han älskade dessa kakor, som också har fått sitt namn efter honom. Kakorna är mycket enkla att göra – jag har bakat dem med mitt tvååriga barnbarn och även med min 80-åriga mor efter hennes stroke.”

Att baka tillsammans är förstås alltid ett av de bästa baktipsen!

ca 35 kakor
Ugn: 225°, ca 9 minuter

200 g smör
2 dl socker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

doppning:
pärlsocker

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt emellan. Blanda bakpulvret med lite av mjölet och tillsätt det. Arbeta sedan in resten av mjölet.

Forma 35 bollar av degen, doppa dem i pärlsocker och ställ på plåt. Grädda i 225 grader varm ugn i ungefär nio minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.