Kyrkkaffetraditioner i Tyskland

 

Tysk kyrkkaffebok.

Eftersom tre av oss från Libris-redaktionen är på bokmässan i Frankfurt den här veckan måste jag ju visa att det finns tydliga tecken på att kyrkkaffetraditionerna växer sig starkare också i Tyskland.

Det vi gör mest är att gå på möten med förlag från olika länder för att se om de har något som vi borde ge ut och för att visa dem vad vi själva har, men mellan mötena springer eller går vi genom hallarnas långa gångar och hinner se en hel del.

Till exempel att långpannekakor vinner mark i den engelskspråkiga världen: det är inte längre bara cupcakes som gäller, utan i år har jag sett flera böcker om ”slices and squares”.

Och att samma sak händer bland de tyskspråkiga förlagen, där kakorna har ett samlingsnamn: Blechkuchen. Jag vet att Blechkuchen är typiska kyrkkaffekakor, för när min mammas kyrkokör åkte till en liten stad i Tyskland upprepade gånger under 1990-talet dök sådana kakor upp hela hela tiden och med största självklarhet. Det finns ganska många böcker om Blechkuchen här på mässan.

Och så är det ju boken som jag har nämnt tidigare. Roligt eller hur?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.