Leveranser och frågor och svar

Å vad jag är glad för alla er som har skrivit i kommentarfältet här på bloggen eller skickat e-postmeddelanden för att beställa beskrivningar! Det har blivit ganska mycket pyssel med leveranserna de senaste veckorna, och jag hoppas att allt har blivit rätt!

Några frågor som har kommit:

Mössan Omtanke.

Finns Mössan Omtanke i barnstorlekar?

Faktum är att den första Mössan Omtanke jag stickade var till en pojke som var ungefär ett halvår gammal. Det är en modell som fungerar bra på barn, och man kan också sätta fast knytband precis där nederkanten böjer sig uppåt framför örat. Men den mössan var en prototyp i ett lite ovanligt garn, köpt direkt från fårbonden, så jag gjorde ingen beskrivning då fastän jag var nöjd. Istället har jag skrivit i beskrivningen till vuxenmössan hur man kan anpassa modellen till andra storlekar. Hoppas att det kan räcka så länge — det kan hända att det kommer en ny beskrivning framöver!

Formelkoftan. Som ser ut som Femtimmarskoftan — men den kan ju inte heta så.

Är Formelkoftan samma som Femtimmarskoftan?

Ja och nej. Den bygger på samma principer och är lik Femtimmarskoftan till utseendet. Men jag har fått bort en sak som har stört en del stickare: att halsringningen är så trång att det bästa är att börja med knapparna en bit ner så att det blir ett slags halv-V-ringning. Formelkoftan har en helt normal halsringning, som ni ser. Och det tar ju mer än fem timmar att sticka den i de storlekar som är större än originalet — såvida man inte stickar med mycket tjockare garn. Så den kan inte heta Femtimmarskoftan. Men om man tycker att Femtimmarskoftan är en fin modell och inte bryr sig så mycket om den exakta tidsåtgången, då är Formelkoftan lösningen!

Finns det vuxenstorlekar i Formelkoftan-häftet?

Själv har jag ännu inte stickat Formelkoftan till någon vuxen. Beskrivningen är skriven för barnstorlekar, men det är verkligen en formelbeskrivning, den beskriver hur man går tillväga med ett uträknat maskantal (för halsringningen) och en långärmad T-shirt i barnets storlek som mall. Jag har skrivit lite om anpassningar som man kan göra om man vill sticka den i vuxenstorlekar och upptäcker att ökningstakten är för snabb. Om du vill prova att sticka den till en vuxen, berätta gärna vilka anpassningar du har provat och vilka som fungerade bäst!

Kan man trycka upp hur många exemplar som helst om man köper pdf:en?

Ja, det kan man såklart, det har jag ingen möjlighet att kontrollera. Filerna har ingen vattenstämpel eller så. Naturligtvis blir det lite skumt om man skulle få för sig att sälja dem, men jag hoppas att de presumtiva kunderna också skulle reagera då. Jag blev glad när en folkhögskolelärare hörde av sig och frågade om hon kunde använda några av de första häftena på en kurs — hon hade ju lika gärna bara kunnat skriva ut beskrivningarna från bloggen (hittills är det bara Formelkoftan som inte redan fanns publicerad). Det som kan vara bra att tänka på är att det är mycket större chans att det blir fler beskrivningar framöver ifall man inte sprider köpt material utan tipsar vänner om att beställa istället. 🙂

De tre tryckta häftena.

Vilka häften är pdf:er, och vilka är tryckta?

Alla de fem som jag har gjort i ordning hittills finns som pdf:er: Formelkoftan (40 kronor, den finns ingen annanstans), Koftan Toftanäs (15 kronor, finns som bloggbeskrivning också), Två trådändars lilla kofta (15 kronor, finns som bloggbeskrivning också), Mössan Omtanke (15 kronor, finns som bloggbeskrivning också) och Easy Peasy Beanie (15 kronor, finns som bloggbeskrivning och i en bok och har publicerats i några tidningar genom åren). Vill man köpa Två trådändars lilla kofta + Mössan Omtanke + Easy Peasy Beanie tillsammans som pdf-häften betalar man 25 kronor sammanlagt.

Tre finns också som tryckta häften, på lite tjockare, halvblankt papper: Två trådändars lilla kofta, Mössan Omtanke och Easy Peasy Beanie. Köper man alla tre kostar de 45 kronor + porto — 45 kronor är ganska exakt vad jag har betalat för tryckningen, och nu efter nyår har portot blivit 36 kronor.

***

Lycka till med stickandet, alla! Det är så roligt att ni vill använda mina beskrivningar!

1 reaktion på ”Leveranser och frågor och svar”

  1. Ann-Marie Häggström

    Hej!
    Vill beställa pdf-er av Formelkoftan, koftan Toftanäs samt Två trådändars lilla kofta.
    Dina mönster är suveräna! Brukar sticka Formelhjälmen med maskantal. Skulle gärna ha lite tips om storlekar i det mönstret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.