Jens Linder skrev för flera månader sedan om att en av de bästa insatser vi kan göra för miljön vore att köpa och äta fulare mat. Inte sämre, men fulare enligt något slags standard som vi omedvetet har lärt oss att följa: krokiga gurkor, potatis i blandade storlekar och former, äpplen som inte går att spegla sig i, små äpplen, tomater som skiftar lite i färg, krokiga morötter …
Man skulle kunna lägga till prickiga, bruna och skadade bananer och mjölken med kortast tid kvar till ”bäst före” istället för längst, till exempel. Och Jens Linder brukar dessutom tala sig varm för framdelskött och inälvsmat istället för filé.
Nu har det plötsligt blivit en stor nyhet av detta. I DN, till exempel. Det är intressant att läsa kommentarerna där en del vill skylla allt på matbutikerna och andra säger att matbutikerna bara arbetar på det vis som fungerar bäst. Det lönar sig inte att ställa fram krokiga morötter, och det lönar sig inte heller att lägga arbetstid på att sortera och erbjuda dyra raka och billiga krokiga.
De första ”avvikarna” slängs redan på odlingen, och sedan fortsätter de att sorteras bort i alla led, hemma på köksbänken också.
Någon som har någon idé om hur vi kan komma tillrätta med det?
Bland dem som kommenterar DN:s artikel är det en som skriver att svenskarna borde odla mer själva, för då skulle de lära sig att det mesta är gott även om formen inte följer standarden.

På DC Central Kitchen i USA:s huvudstad Washington DC är en av verksamheterna att åka ut med volontärer till olika gårdar ganska nära stan och hjälpa till att packa och köra hem det bortsorterade. Det används tillsammans med överbliven mat (oserverad såklart) från stadens restauranger till DCCK:s matlagning — 4500 portioner varm mat varje dag till pensionärer, hemlösa och skolbarn. Volontärer åker också till gårdar och ”efterskördar”, något som bönderna själva inte lägger resurser på eftersom resultatet är klenare än vid de stora skördarna, men som resulterar i massor av grönsaker.
Kan det vara något att ta efter? Eller vad finns det för bra svenska idéer?
(Och det är alltid folk här i Sverige som skickar in bilder av hjärtformade potatisar eller förälskade morötter till lokaltidningarna och veckotidningarna. Det är kanske lite hoppingivande?)
Uppdatering: Och just idag har DN en ledarkolumn om matsvinn. Läs den också!
Pingback: Fula grönsaker | Kyrkkaffe