
Hela förra veckan var jag på Pilgrimscentrum i Vadstena för att dels lära mig mer om pilgrimsliv och träffa pilgrimer, dels samla material till vår pilgrimsbok (fotograf-Magnus kom och var med två av dagarna) och dels vara pilgrimsvärd tillsammans med tre andra volontärer, Kerstin, Margit och Astrid.
Det finns förstås hur mycket som helst att berätta, men en inte oviktig del av veckan var hur glada människor blev när de klev in genom dörren och kände doften av nybakade kanelbullar. Det var Margit som bakade, stora satser, och allt gick åt med hög hastighet. En småbarnspappa återvände flera gånger och la nya femmor i skålen för att hans barn ville ha bullar igen.
Margit använde receptet Alldeles vanligt vetebröd ur Bästa bullarna.
— Riktigt smör ska det vara, sa hon, och mycket smör i fyllningen!
Alldeles vanligt vetebröd
Astrid bakade ut degen till ganska små vetebullar och fick flera plåtar, men ingen hann räkna exakt hur många bullar det blev, så goda var de!
fyra längder
Ugn: 200–225 grader (passa bullarna noga så att de blir alldeles lagom gräddade!)
50 g jäst (välj helst jäst för söta degar)
150 g smör
5 dl mjölk
ev 1 ägg
1 ½ dl socker eller vit sirap
½ tsk salt
ev 1 tsk kardemumma
13 dl + ca 3 dl vetemjöl
fyllning:
smör, socker och kanel
pensling:
ägg och pärlsocker
Smält smöret och värm det tillsammans med mjölken till fingervärme. Finfördela jästen i vätskan och rör sedan ner ägget, socker, salt, kardemumma och vetemjöl. Arbeta degen ordentligt (fyra minuter i hushållsassistent) och låt den jäsa.
Dela degen i fyra delar, kavla ut en i taget och bred på fyllning. Rulla ihop, skär i skivor och lägg varje skiva i en bullform. Ställ dem på plåtar och låt dem jäsa.
Pensla dem med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda en plåt i taget i mitten av i ugnen, 200–225 grader varm (eller två plåtar i taget i varmluftsugn, lite lägre temperatur — det gjorde Margit), tills de är lagom gyllenbruna.
Pingback: Bullhjälpen | Kyrkkaffe