Ytterligare ett experiment från min bakdag i Folkets hus kök i Kosta — som ingefärsrutor, men med honung, och med lite mindre mängd havregryn, och så använde jag fiberhavregryn. De här rutorna borde passa väldigt bra med en liten gräddklick och sås på värmda och passerade hallon, och man kanske lika gärna kan peta ner hallon i smeten innan man gräddar kakan, eller använda smeten som lock till en hallonsmulpaj?
en långpanna full
Ugn: 175 grader
1 dl honung (eller sirap om du vet att någon är känslig mot honung)
250 g smör (eller laktosfritt smör, eller mjölkfritt margarin)
7 dl fiberhavregryn (eller ”rent havre” om du bakar åt någon som inte tål gluten)
5 dl vetemjöl (grov glutenfri mjölmix om du bakar åt någon som inte tål gluten)
5 dl socker
2 ägg
1 msk bakpulver
1 msk malen eller stött kardemumma
Ta fram honungen i god tid så att den hinner bli mjuk.
Smält smöret i en stor gryta, låt det smälta lite och rör ner honungen.
Rör sedan ner alla torra ingredienser och till sist äggen.
Det blir en ganska tjock smet, nästan som en grynig pajdeg.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Jag brukar spola händerna i kallt vatten och trycka ut med dem, men de blir ändå ganska klibbigt — man kan ju också stryka ut degen mellan två bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader tills kakan blir ljusbrun — det brukar ta 20–30 minuter. Den stelnar när den svalnar! Skär i rutor.