Kanelrutor med mycket havregryn

Här är ett av mina experiment från Folkets hus-köket i Kosta — jag tänkte att jag måste prova att göra de fantastiska ingefärsrutorna med honung och kanel och samtidigt minska havregrynsmängden lite grann för att få en lite mer lätthanterlig smet. Det gick bra!

En idé som jag inte har provat än är att använda smeten som utgångspunkt för en äppelkaka (genom att sticka ner äppelklyftor i den). En annan är att använda den som smulpajslock till en äppelpaj (med massor av äppelklyfor i botten av formen). Kanske nästa gång!

De här rutorna blir i alla fall efterrätt på Folkets hus-soppluncherna i höst.

en långpanna full
Ugn: 175 grader

1 dl honung
250 g smör (eller laktosfritt smör, eller mjölkfritt margarin)
7 dl havregryn (”rent havre” om du bakar åt någon som inte tål gluten)
5 dl vetemjöl (grov glutenfri mjölmix om du bakar åt någon som inte tål gluten)
5 dl socker
2 ägg
1 msk bakpulver
1 msk malen kanel

Ta fram honungen i god tid så att den hinner bli mjuk.

Smält smöret i en stor gryta, låt det svalna lite och rör ner honungen.

Rör sedan ner alla torra ingredienser och till sist äggen.

Det blir en ganska tjock smet, nästan som en grynig pajdeg.

Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.

Grädda i 175 grader tills kakan blir ljusbrun, 20–30 minuter. Den stelnar när den svalnar! Skär den i rutor.

(Kanterna blir perfekta som biscotti till vaniljglass!)

2 reaktioner på ”Kanelrutor med mycket havregryn”

  1. Pernilla Rasmussen

    Hej Anna, detta är en av mina favoriter! Sitter och planerar en veckas scoutlägers mat med 50 personer så kommer låna receptet och förgylla på lägret med den här! tack för att du delar med dig.

    1. Å vad roligt att höra, Pernilla! Jag hann aldrig ta några bilder, så om du hinner med någon uppläggningsbild eller burkbild 🙂 på lägret får du gärna skicka den så att jag kan använda den till receptet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *