Nottebäckslimpor

I Herråkra där Cecilia och jag var i förrgår fick vi inte bara fina rosenbuketter efter musikprogrammet — vi fick varsin burk honung också!

Prästen Ola, som bor i en av grannförsamlingarna, Nottebäck, är nämligen biodlare.

Igår bakade jag två mörka limpor med honung i. Vi smakade på några skivor till kvällsmat (egentligen är det bättre att inte skära upp dem den dag de är gräddade utan vänta till nästa dag) och sedan la jag allt i frysen utan att tänka på att jag borde fotografera. Så här kommer ett recept utan resultatbild. Men lyckat blev det!

Filmjölken den här gången blev naturell yoghurt som fanns till halva priset på röda-lappar-hyllan i matbutiken här i Kosta. Där fanns också hallonyoghurt, och jag funderade lite hur det skulle kunna bli med den men bestämde mig för att inte vara riktigt så äventyrlig. Nästa gång kanske!

två mörka limpor
ingen jästid (detta är så kallade filmjölksbröd)
Ugn: 175 grader, ca 90 minuter

1 dl honung
5 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
2½ dl rågkross
2½ dl kruskakli
1 dl russin
1½ dl pumpafrön
1½ msk bikarbonat
1 msk brödkryddor
1½ tsk salt
1 l naturell yoghurt (eller filmjölk)
1 dl vatten

Ställ honungsburken i ett varmt vattenbad så att honungen blir mjuk.

Blanda alla torra ingredienser.

Töm yoghurtpaketet så gott det går i degbunken. Häll vatten i paketet, skaka noga och töm också detta i bunken.

Tillsätt honungen och rör ihop alltihop till en tjock smet.

Klipp till bakplåtspapper till brödformarna (ett ark blev lagom till två brödformar för mig), klipp snitt i 45 graders vinkel in från hörnen och passa in ett papper i vardera formen. Fördela smeten i formarna.

Grädda bröden i 175 graders ugnsvärme i ungefär en och en halv timme. Täck dem med folie på slutet om du tycker att de ser ut att bli för mörka.

Låt dem svalna uppochner på galler under bakduk (det är ganska roligt att ta bort bakplåtspapperet) och vänta gärna till nästa dag med att skära upp dem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.