Intervju på Kanelbullens dag

Martin som är familjeredaktör på Dagen hörde av sig i slutet av förra veckan. Det är ju Kanelbullens dag idag! Såhär blev intervjun:

Något som jag verkligen måste poängtera är att det var Martin som frågade såhär: ”Och (här inser jag givetvis att du kanske inte vill svara) får man fråga vad inkomsten har varit för dig för Kyrkkaffeserien?” Jag skulle inte ha tagit upp det ämnet själv.

Och så ser det roligt ut att jag skulle ha sagt ”mamma” — jag pratar om min mamma, men utan ”min” blir det inte hon. Hon heter Mor! Visst är det lustigt hur inarbetade sådana saker är?

Här är receptet på hastbullar i långpanna:

Hastrutor

Till min pappas 75-årsdag i somras bakade jag och min mamma massor av kanelbullar med skållade havregryn som start. Det blev helt fantastiska bullar, jag rekommenderar verkligen det konceptet, men något recept blev det inte eftersom jag tappade räkningen på vetemjölsmängden. Här kommer istället en långpanneversion av de klassiska hastbullarna. Det är en sort som går väldigt snabbt att baka och som kan vara en lösning när man inte har hunnit, när man har glömt eller när det dyker upp ett fikabehov med kort varsel. Doften och smaken ligger mycket nära äkta kanelbullars, konsistensen är något mellan vetebröd och sockerkaka. Godast samma dag som de har gräddats! Vill man kan man mortla kardemummakärnor, men jag använde malen kardemumma.

en långpanna (ca 30×40 cm) full
Ugn: 225 grader, 10–15 minuter

8 dl vetemjöl
1½ dl strösocker (gärna rårörssocker)
1 msk bakpulver
1 msk kardemumma
150 g smör
2 ägg
2½ dl mjölk

att strö ovanpå:
kanel
strösocker

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Skär smöret i små kuber (till exempel genom att skiva det ganska tunt medan det är kvar i förpackningen och sedan skära på ytterligare två ledder) och nyp ihop dem med mjölblandningen till en ganska jämn grynig massa.

Knäck äggen och rör ner dem tillsammans med mjölken. Rör ihop snabbt till en jämn och klibbig deg. (Varning: det är svårt att smaka bara lite!)

Lägg bakplåtspapper i en långpanna och bred ut degen så jämnt det går med slickepott.

Grädda i 225 graders ugnsvärme i 10–15 minuter – passa noga! Ytan ska kännas torr, och den ska ha fått lite färg.

Låt ”kakan” svalna under duk och skär den i rutor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.