Eftersom jag har en kollega som är vegan har min recepthjärna börjat arbeta i en halvny riktning. I fredags morse testade jag en idé som jag tyckte borde fungera — och det gjorde den! Det är en kaka som blir som ett mellanting mellan vetebröd och sockerkaka och som har ett lite krispigt lager med kanel i ovanpå. Servera den med vegansk glass!
Jag var inte med när kakan åts upp, så jag får tacka min kollega Helena för bilderna. (Det är inte hon som är veganen — alla åt.)
Ugn: 200° C, ca 30 minuter
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g margarin
1–2 tsk malen kanel
1½ dl Oatly Havregurt
melonfrön (eller solrosfrön)
Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver i en bunke. Skär margarinet i bitar och arbeta ner det i mjölblandningen — det ska bli en grynig massa.
Lägg en och en halv deciliter av massan i en mindre bunke och blanda den med kanel.
Rör ner havreyoghurten i den större bunken — blandningen blir som en lös vetedeg. Häll den i en smord och eventuellt bröad springform (kontrollera så att ströbrödet också är veganskt).
Strö kanelsmulorna ovanpå och sedan lite frön ovanpå kanelsmulorna.
Grädda kakan i 200 graders ugnsvärme i ungefär en halvtimme.
Servera den varm, ljummen eller avsvalnad (gör det som passar bäst) med glass.