Så att de minsta också får riktiga kläder

Foto: Gugge Zelander (bild lånad från Hemmets Journal)

Många av oss som hjälpstickar är med och gör startpaket till nyfödda i Östeuropa, Asien och Afrika.

En del arbetar för Välkomstverket och andra svenska initiativ som går ut på att när barn föds på sjukhus i Sverige och föräldrarna inte har haft möjlighet att förbereda deras ankomst ska det finnas startpaket som personalen kan dela ut. Välkomstverket arbetar i Stockholm, och jag vet att kläder och filtar tas emot på förlossningsavdelningarna i Örebro och Malmö, bland annat. Det är oftast några av barnmorskorna eller sjuksköterskorna som har hand om förrådet.

Man kan också lämna spädbarnskläder till många diakoner — i vissa församlingar arbetar diakonerna mycket med barnfamiljer som har ekonomiska bekymmer. Det är bara att ringa runt till Svenska kyrkans församlingar där man bor, fråga efter den som leder det diakonala arbetet och sedan fråga vad det finns för behov.

Och så finns det ju ett initiativ till: kläder för prematurbarn!

Prematurbarn är så små att nyföddstorlekarna från klädaffärer blir som sjöar att simma i. Därför finns det en ganska stor och mycket entusiastisk grupp proffsiga amatörsömmerskor som arbetar ideellt med att sy det som behövs.

Hemmets Journal har just intervjuat Sabine Nilsson, som själv födde tvillingar alldeles för tidigt och som fick lagom stora kläder till sina pojkar av en människa som hon inte kände. Nu är hon ideell hemmasömmerska och insamlingsansvarig för prematurkläder till lasarettet i Malmö. Läs intervjun här och bli imponerad och inspirerad!