Skor som inte skaver på jorden

För några veckor sedan fick jag syn på Shubawa, en webskoaffär som också säljer väskor och lite annat, allt rättvist producerat. Jag frågade Rasmy och Karin om de ville presentera sig och sin affär här på Kyrkkaffebloggen. Och de ville de — så varsågoda, här kommer inspiration!

***

På fabriken i Brasilien. Hållbar produktion!
På fabriken i Brasilien. Hållbar produktion!

Vi är mycket glada för att vi blev tillfrågade om att skriva ett gästinlägg på Kyrkkaffebloggen och få chansen att presentera vårt nystartade företag och de idéer vi tror på.

Det var i slutet av 2012 som vi sjösatte vårt projekt shubawa.se, en nätbutik som inriktar sig på ekologiska skor, väskor och accessoarer.  Efter att ha bott och arbetat i många olika länder hade vi börjat fundera på några saker …

Aluminium-"skräp" förvandlas till väskor och smycken.
Aluminium-”skräp” förvandlas till väskor och smycken.

Alltför många naturliga resurser går till spillo i våra samhällen. Många företag liksom alltför många individer funderar inte så mycket över hur mycket avfall och föroreningar vi faktiskt lämnar till naturen. Ser man på global uppvärmning till förorenade hav så verkar våra utsikter ganska dystra om vi fortsätter på den här vägen. Skotillverkningen är en industri som för med sig många miljöproblem och hälsorisker i form av bland annat kemikalieutsläpp.

Mänskliga resurser behandlas i alltför stor utsträckning som en konsumtionsvara utan att fästa vikt vid att det finns en historia bakom varje människa. Billig arbetskraft utnyttjas av stora företag för att skapa större vinster och de anställda lever och arbetar ibland under nästan slavlika förhållanden.

Modesektorn kontrolleras i stor utsträckning av stora företag som inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter (även om steg i rätt riktning har tagits på sista tiden av flera stora modeföretag).

Här skördas kork till bland annat väskor.
Här skördas kork till bland annat väskor.

Dock finns det många företag som gör fantastiska produkter och samtidigt respekterar miljön och sina anställda och bidrar till positiv utveckling i de områden där de verkar.  Vi som konsumenter har också makt att påverka och vi bör utnyttja den! Som kyrkkaffebloggen så bra skrivit om innan kan vi alla hjälpa till genom att shoppa mer genomtänkt. Att skippa slit- och slängshoppandet och satsa på färre saker av högre kvalitet som man verkligen vill ha, handla second hand och att försöka köpa ekologiskt och fair trade så långt man kan tycker vi är bra!

Korkväska från Portugal. Finns i Shubawas webaffär.
Korkväska från Portugal. Finns i Shubawas webaffär.

För att människor ska kunna göra medvetna val krävs en tillgänglighet på bra och schyssta produkter. Därför bestämde vi oss för att försöka oss på ett mer etiskt sätt att göra affärer på och startade shubawa.se, en nätbutik där man hittar ekologiska skor, naturliga espadrillos och hållbara korkväskor.

Här följer några exempel på vad du kan hitta hos oss:

  • Da-Lata är ett brasilianskt företag som tillverkar väskor och accessoarer av återanvända aluminiumkapsyler. Produkterna tillverkas för hand av kvinnor med problematisk bakgrund och genom detta initiativ får de en fast inkomst och mer stabilitet i tillvaron.

    Skor frinns också hos Shubawa! Ekologiska material, rättvist producerade.
    Skor finns också hos Shubawa! Ekologiska material, rättvist producerade.

Artelusa är ett portugisiskt varumärke som tillverkar smycken, väskor och accessoar i kork. Kork är ett hållbart material. Produkterna är handgjorda i Portugal med respekt för mänskliga rättigheter och rättvis handel. Korkindustrin ger arbete till tusentals människor, de flesta på landsbygden.

Förutom att vi  endast vill sälja märken som arbetar etiskt medverkar vi också  i initiativ som verkar för en bättre miljö och ett bättre samhälle, såsom “Ingen CO2.” Vår förhoppning är att vi ska kunna engagera oss i fler saker med tiden.

Hälsningar,

Rasmy & Karin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.