Välkomna till Moheda

Bondbrödet. Foto: Magnus Aronson

Igår var det stora bakningsdagen i Viby prästgård, och idag kommer Magnus med sina kameraväskor. Sofia och jag (och Ingrid, när hon hinner) bakar långpannekakor och långpannebröd och glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, veganskt och sockerfritt. Tur att Ingrid har ett stort kök, ett rejält bakplåtsställ på köksbänken och två långpannor till sin ugn!

Nästa onsdag, den 14 mars, ska jag åka till Moheda och berätta och Kyrkkaffe och de andra böckerna på biblioteket där. Klockan 19 är det. Alla välkomna, och fika blir det! Man får gärna (men behöver inte nödvändigtvis) föranmäla sig. Lite mer information finns på Alvesta kommuns hemsida.

Här är ett långpannerecept som vi har provat och fotograferat förut och som kanske kommer med i nya långpanneboken:

Bondbröd i långpanna

Massor av brödskivor blir det av denna sats som kräver tid men inte så stor arbetsinsats. Goda både till maten och som smörgåsmaterial!

Den som vill sparar lite av degen och gör en dekoration på det stora degsjoket i långpannan.

en långpanna full (fyra limpor)
Jäsning: 60 + 60 minuter
Ugn: 200º, ca 35 minuter

50 g jäst
1 l vatten
1 msk matolja
8 dl rågsikt
ca 12 dl vetemjöl
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 msk salt

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, häll det över jästen och rör tills allt har löst sig. Häll i olja, rågsikt och drygt en liter vetemjöl. Arbeta ihop till en jämn deg. Låt den jäsa övertäckt i ungefär en timme.

Klä en långpanna med bakplåtspapper, arbeta degen (tillsätt så mycket mer mjöl som behövs för att degen ska bli kladdfri) och tryck ut den jämnt i pannan. Täck över och låt den jäsa i ytterligare en timme.

Grädda brödet i nedre delen av ugnen, 200 grader varm, i ungefär 35 minuter. Vält upp det på galler och skär i fyra ”limpor” när det har svalnat.

3 reaktioner på ”Välkomna till Moheda”

  1. Å, den som ändå fick baka långpannekakor dagarna i ända… Lyckades jordnötsrutorna?

    Lycka till med bak och fotande!

    Hälsningar från Maja

    Svar till Maja:
    Det blir ganska intensivt kan jag meddela … Tur att Sofia är så flink!
    Jordnötsrutorna blev jättebra tyckte den svensk-tyska jury (två svenskor, två tyskor) som kvällsfikade på dem! Och de blev fina på bild också. Dubbel sats av muffinsreceptet blev helt perfekt till en långpanna.

  2. Pingback: Kyrkkaffetips: bröd till goda smörgåsar | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.