
Idag delar Carol i Borås med sig: ett av sin familjs absolut nödvändiga julrecept.
”Dessa underbara, lite sega, nötiga långpannerutor har varit ständigt återkommande i familjens julfikande i många år. En sak bara: smaka INTE på smeten!” skriver hon. ”Då är det kört och du måste göra en ny sats … Eller gör 1½ sats från början så kan du smaka flera gånger!”
Mumsiga Måste-julkakan
en långpanna full
200 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g hasselnötter
Rör smör eller margarin, socker och ägg pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten.
Hacka nötterna och häll i hälften.
Smöra ett bakplåtspapper och lägg det i en långpanna. Bred ut smeten (den är rejält tjock). Strö över resten av nötterna.
Grädda i 175–200 graders ugnsvärme i 12-15 minuter. Kolla noga så att kakan inte bränns.
Skär sedan kakan genast i små rutor och lossa dem eventuellt från pappret.
Har avnjutit en bit till kaffet nu på jobbet. Gjorde som du rekommenderar Anna, och har en kantbitsfest! Har inte tänk på det tidigare utan skurit rutorna med kant. Då blir de oftast lite för stora. Men så här blev det ju perfekt! Fina rutor och goda kantsmakbitar 🙂
GOD jul!
Pingback: Julbaka med Kyrkkaffebloggen | Kyrkkaffe
Pingback: Choklad överallt | Kyrkkaffe