Brödgratäng på den sista julskinkan

Brödgratäng -- en delikatess, och en restslukare! Foto: Magnus Aronson

Anna Lind Lewin är en av de stora auktoriteterna när det gäller att ta vara på maten — hennes bok Fattiga riddare och andra kökshjältar är full av goda tips. Till Fester med rester bjöd hon på den här brödgratängen, som passar alldeles utmärkt nu efter helgerna när några överblivna skivor av julskinkan kanske finns i frysen. (Men jag måste avslöja att gratängen på bilden är helt vegetarisk — för det fungerar också alldeles utmärkt att laga den så!)

”Den här rätten får man ofta i franska Alperna, serverad tillsammans med en knaprig sallad, och den är en personlig favorit”, skriver Anna. ”Brödgratäng kallas ibland för brödpudding och kan fyllas med många goda saker förutom bröd, mjölk och ägg. Görs också söt, till exempel med russin och vetebröd, och serveras som efterrätt.” 

Ugn: 175 º, ca 30 + 10 minuter

1 l brödtärningar, ca 2 x2 cm
2 dl vitt vin
3 ägg
1½ dl mjölk
1½ dl grädde eller crème fraîche
½ tsk svartpeppar
½ tsk vitpeppar
¼ tsk rött chilipulver
½–1 tsk salt
½ röd paprika
1 gul lök
5 skivor skinka (rökt, kokt eller lufttorkad)
2 dl vällagrad riven ost

Skär brödet i tärningar eller ta fram infrusna brödtärningar ur frysen. Lägg dem att svälla i vinet. Vispa under tiden ihop äggen, mjölken och grädden till en smet. Tillsätt peppar, chilipulver och salt.

Skiva paprika och lök och mjukstek den i en stekpanna. Strimla skinkan och tillsätt i pannan. Riv osten eller ta fram färdigriven ur frysen.

Smörj en ugnsfast form där allt ryms med marginal (gratängen stiger lite i ugnen).

Blanda brödtärningarna, som nu har sugit åt sig vinet, med äggsmeten. Krydda. Häll hälften av denna blandning i formen. Lägg paprika, lök och skinka i ett lager ovanpå, fyll på med en tredjedel av osten. Lägg i resten av bröd- och äggsmeten och toppa med resten av osten.

Gratinera i 175 grader i ugnen under folie i ungefär en halvtimme, ta av folien och gratinera i ytterligare tio minuter så att allt får fin färg och god skorpa.

Servera gratängen med finskuren råkostsallad och en god vinägrett.

1 reaktion på ”Brödgratäng på den sista julskinkan”

  1. Visst blir det gott med rester!
    Hos oss gjorde vi en god paj på julskinkan.
    Trevlig trettondag!

    Svar till Rester till middag:
    Oj, en hel blogg om att laga mat på rester, vad ambitiöst! Det ska bli spännande att läsa mer om vad ni hittar på. Här finns rubriken Fester med rester med ganska många tips — och så många många fler i boken med samma namn förstås.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.