En annan jul

Julmat! Foto: Magnus Aronson

Idag och imorgon firar en massa människor jul — nämligen till exempel de som har band till Etiopien. Läs lite om Ganna-firandet (inklusive en festlig herdelegend) här och också här. Vita kläder och ljus — låter det inte underbart?

När vi gjorde Tillsammansmat fick jag ett recept på etiopisk peppargryta av Ingrid. Hennes mamma hade EFS-bakgrund, och inom EFS har kärleken till Etiopien alltid varit stark — de första svenska biståndsarbetarna överhuvudtaget var faktiskt EFS:are som gav sig av till Eritrea och Etiopien, har jag hört — så många EFS:are är uppvuxna med peppargryta som festmat. Kom ihåg att vatten inte hjälper ett dugg när det bränns i munnen! Och försök inte minska på smörmängden eller för den delen korta ner koktiden. Båda delarna är avgörande eftersom de liksom samarbetar med köttet och kryddan i en perfekt balans.

Ett annat sätt att fira med Etiopiens befolkning är förstås att stötta arbetet för ett bättre Etiopien. Arbetet vid Aira Hospital är ett bra exempel och enkelt att ge till eftersom man kan göra det genom EFS.

***

Etiopisk pepparsås

Det här är en fantastiskt god, kryddstark och smakrik rätt. Min mamma, som om från en familj i Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, hade den som sin specialitet redan på 1950-talet. Bland annat testade hon den starka såsen på min pappa när de träffades … och han föll – både för mamma och för pepparsåsen. ”Tål du den här, så tål du mig”, sa mamma.
EFS hade många missionärer i Etiopien. Det var de som kom hem till Sverige och lanserade Bako-blandningen, som är en etiopisk pepparblandning. Den kan vara svår att få tag på, men försök i affärer med utländska specialitéer och i rättviseaffärer. Annars går den att beställa från Duvan Bok & Kontor i Skellefteå.
Det går bra att dubblera satsen!
Ingrid

för 6–8 personer
servera med ris eller vitt bröd och gärna också med bananskivor, russin och mandarinklyftor

500 g blandfärs
500 g rödlök
250 g smör
2 msk Bako-blandning (etiopisk peppar)
3-4 tomater, eller en burk hela tomater
1 msk salt

Rödlöken hackas fint och bryns på svag värme i lite av smöret. Lägg i resten smöret och låt smälta. Tillsätt Bako-blandningen och salt. Skär tomaterna i bitar och lägg i dem tillsammans med köttfärsen (som inte behöver brynas). Låt puttra i 2–3 timmar.

3 reaktioner på ”En annan jul”

 1. Låter klart gott och annorlunda! Kan det funka att göra på något annat än blandfärs för oss som inte äter kött?

  Nu har jag stickat en 5timmarskofta till Skrållan-dockan 🙂 Pytteliten!

  Svar till Jennifer:
  Jag har hört att man kan göra pepparsås på Quorn-färs också, men jag har inte testat så jag vet inte hur färsen reagerar på flera timmars kokning … Det kan vara värt ett försök i alla fall!
  Vad roligt med koftan — vad använde du för garn och stickor?

 2. Jag använde en akrylgarn som skulle ha stickor 3,5 men jag tog stickor nr 4. Ärmen, med mudd och allt, blev 7 cm och då räcker den ned över handen en liten bit. Det gick sjukt fort!

  Har lagt upp en bild på bloggen nu.

  Svar till Jennifer:
  Vad fint det blev!

 3. Hej,
  Läste det du skrev om etiopisk kryddblandning och EFS. Vi är ett fair trade företag, North & South Fair Trade som sedan många år sålt Bakokryddan från Etiopien. Är du intresserad så hör gärna av dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.