Bananlimpa

Foto: Magnus Aronson

Vi fortsätter brödveckan (Livets bröd i söndags!) med en favorit från Fester med rester i repris, en väldigt enkel limpa som man kan baka både för att den är så god och om man råkar ha två prickiga bananer hemma. Ingen jästid!

En sak som jag inte hade tänkt på men som Daniel och Sara i Jerusalem gjorde mig uppmärksam på är att det är väldigt enkla ingredienser i limpan. De berättade för några veckor sedan att de har lite svårt att få tag på ingredienser till många svenska brödrecept men att den här fungerar alldeles utmärkt för dem. Det var ju extra bra!

Fröna eller nötterna kan man hoppa över om någon är allergisk.

en limpa
Ugn: 200°, ca 60 minuter

drygt 1 dl solrosfrön eller hasselnötter, valnötter, mandlar eller cashewnötter
2 mogna eller lätt övermogna bananer
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl havregryn
2½ dl fil eller yoghurt (eller en burk, 250 g, Kesella)
½ dl honung

Hacka nötterna och skala och mosa bananerna.

Blanda mjöl, salt, bikarbonat och havregryn i en degbunke. Rör om och tillsätt nötterna. Blanda bananer, kesella och honung och rör ner detta i degbunken.

Smörj en brödform och häll smeten i den. Ställ in formen i nedre delen av ugnen, 200 grader varm, och grädda brödet i ungefär en timme. Stjälp upp det på galler så att det får svalna.

2 reaktioner på ”Bananlimpa”

  1. Pingback: Kyrkkaffetips: bröd till goda smörgåsar | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.