Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Baka med bönor

Chokladmandelkakan. Foto: Kjersti Bylin Casteryd

När jag kom hem från Brasilien låg det ett nytt nummer av ICA-kundtidningen Buffé innanför dörren. Och när jag öppnade det tjöt jag nästan. Kjersti på helsida! Kjersti som är med i flera av Kyrkkaffe-böckerna och som ständigt hittar på nya recept!

Den här gången hade hon skickat ett recept på en glutenfri kaka till en tävling, och den hade blivit vida omtalad därför att det inte bara var den något ovanliga kakingrediensen potatis utan också den ordentligt ovanliga kakingrediensen kikärter i smeten. Här är Kjerstis originalversion av receptet från i våras. Dessutom har hon testat med andra sorters bönor — en chokladmandelkaka med svarta bönor i.

Sådana upptäckter kan man göra när en begränsning, i det här fallet glutenintolerans, får en att bli kreativ.

Att baka bröd med mixade bönor i degen är något som jag har provat, och det fungerar väldigt bra.

En sak som jag inte har provat är att göra nougat på bruna bönor. När jag arbetade på Smålandsposten i Växjö under början av 1990-talet kom min chef tillbaka från en reportageresa på Öland och berättade att en bonde där hade börjat med det. Jag undrar fortfarande om det var en bra idé. Det blev ju ingen kommersiell succé i alla fall. Vad säger du, Kjersti?

Uppdatering: oj, det är tydligen etablerat ändå! Här hittade jag Karin Franssons recept på öländsk nougat.