Hasselnötspaj

Hasselnötspaj (foto: Magnus Aronson)

De flesta nötpajer innehåller hela nötter i en eller annan form av kolasås, men till den här pajen mal man nötterna. Smaksättningen kan naturligtvis varieras – till exempel med  pepparkakskryddor, vaniljsocker, hackad choklad eller kakao – och hasselnötterna kan ersättas med andra nötter eller med en blandning av olika sorter från nötkorgen. Mina arbetskamrater åt upp den så snabbt att jag faktiskt inte hann smaka själv!

Ugn: 175º, ca 50 minuter

pajdeg:
3½ dl vetemjöl
150 g smör
4 msk kallt vatten

fyllning:
300 g hasselnötter
250 g socker
3 ägg
1½ dl vispgrädde
1 tsk kanel

Hacka ihop mjöl och smör och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg och tryck ut den i en pajform.

Mal hasselnötterna eller kör dem i matberedaren tills de är finhackade. Blanda dem med socker, ägg, grädde och kanel. Häll detta i pajskalet och grädda pajen i 175 graders ugnsvärme i ungefär 50 minuter. Täck pajen med folie mot slutet så att den inte blir för mörk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.