Dicks kryddiga kakor

Dicks kryddiga kakor (foto: Magnus Aronson)

Martina i Väskinde på Gotland bjuder på juligt kryddiga kakor (man KAN äta dem året om — i själva verket är det svårt att låta bli) och berättar såhär:

”Ett år jobbade jag i storkök i New Hampshire i USA. Det var en del av ett friluftscenter vid foten av östra USA:s högsta berg, Mt Washington. Många människor kom för att vandra i bergen på sommaren, se på löven på hösten och åka skidor på vintern.

Och äta, förstås. All frisk luft och all motion gjorde att gästerna var vrålhungriga på kvällarna. Där stod vi i köket och hackade lök och morötter till soppan, bakade bröd och diskade. Allt under ledning av kockarna Dick och Dave. De i personalstyrkan som var proprast klädda för kvällen fick servera.

En eftermiddag kommer jag hem från en lång hajk. Det är dags att kasta sig in i köket för kvällens tjänstgöring.

Jag tittar in och ser en desperat kock med chokladsmet över hela köket. Han har försökt baka en kaka efter ett recept anpassat för hög höjd, och det stämde tydligen inte med den höjd vi befinner oss på här på ’base camp’. Kakan har jäst över alla bräddar och kletat ner köket – och snart kommer gästerna. Ingen dessert finns färdig. Tiden är knapp.

’Help me! Fort, Martina, baka dina Swedish cookies!’

Så medan han sanerar i köket så gott det går och de andra serverar soppa och varmrätt slänger jag ihop vanliga enkla kolakakor.

De vinner stor uppskattning som exotisk dessert bland de sötsugna gästerna.

Från storköket i New Hampshire fick jag med mig ett oslagbart kakrecept som kocken ofta bakade i köket (när det inte var panik), och nu använder vi det gärna här hemma. Det är egentligen inte svårare än kolakakor, men det är fler saker som ska i smeten, och man får rulla varje kaka till en boll och platta till, så lite längre tid tar det allt. Och det är värt varenda minut, jag lovar … Dessutom är smeten farligt god med sin kryddiga smak och alla russin!

Gör dem små, till kaffe, eller stora och blaffiga så att de går att lägga ihop två och två med vaniljglass emellan. Riktigt smaskigt och amerikanskt!” 

antal beroende på storlek
Ugn: 175º, 10–12 minuter

150 g smör
3½ dl farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3½ dl mjöl, gärna lite grovt
5½ dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk malen kanel
½ tsk malen muskotnöt
3½ dl russin
nötter om man vill

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör och socker. Blanda ner ägg och vaniljsocker och fortsätt med mjöl, havregryn och kryddor. Tillsätt till sist russin och eventuellt nötter (det är här du inte ska smaka på smeten, för då blir det mycket färre kakor …). Klicka ut smeten med matskedar på bakplåtspapper eller rulla bollar stora som vanliga chokladbollar och tryck till dem lite på plåten. Grädda i kakorna i 10–12 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.