Fredagsförebild II: Bullkyrkan i Örebro

Vår andra fredagsförebild, torsdagen före julafton, får bli Bullkyrkan i Örebro, en grupp som arbetar med Örebro Kristna Samarbetsråd som paraply. ”När en bulle landar i verkligheten blir det evangelium” är dess devis. Den här texten var från början tänkt för Påtår, men nu hamnade den till slut här istället, och det passar ju alldeles utmärkt.

Många hejarop också till alla er som arbetar med öppet-hus-julfirande i olika församlingshem runtom i landet. Ni är fantastiska — hoppas att ni får en fin julafton!

***

Foto: Magnus Aronson

När en bulle landar i verkligheten blir det evangelium.

Det är valspråket för Bullkyrkan i Örebro, som delar ut bullar och serverar kaffe mitt i stadens centrum varje fredagskväll under den varma årstiden (och vid några tillfällen under resten av året också).

Vi är en grupp kristna som kommer från olika sammanhang och som samlas kring en fikavagn och kring vår gemensamma tro på Kristus.

Hur det fungerar? Jo, rent formellt arbetar vi som en del av Örebro Kristna Samarbetsråd. I S:t Nicolai prästgård, som ligger precis vid Stortorget, parkerar vi vår kaffevagn under veckorna, och där lånar vi kaffebryggare. Någon av oss hämtar nyckel hos husmor på torsdagen eller fredagen. Sedan samlas vi där vid halv elva på fredagskvällen för att be tillsammans och göra vagnen i ordning med nybakade eller upptinade bullar, muggar, kaffe, te, saft och en förbandslåda. Vi hänger en skylt med texten ”Kyrkorna på stan” på vagnen och går ut.

Vi möter mycket folk när vi är ute. Alla som vill får en bulle och en mugg med kaffe, te eller saft.

För oss är det viktigt att tala om att vi representerar kyrkorna i stan, inte enskilda kyrkor. Det vi gör handlar inte främst om evangelisation, men de människor vi möter vill ofta prata om livsfrågor, och då gör vi det förstås.

Klockan 01.30 vill polisen att ungdomarna som är ute ska dra sig hemåt, och då avslutar också vi. Alla i gruppen stannar tills vi slutar. Om vi orkar gör vi en kort utvärdering av kvällen innan vi diskar, ber tillsammans och går hem.

Bön är betydelsefull. Vi säger till alla som är med att de gärna får fråga några av sina kompisar och sin församling om de kan be för Bullkyrkan och för var och en av oss som är med på fredagskvällen.

Ett annat sätt för oss att få fler i våra församlingar att bli delaktiga är att be dem att baka bullar åt oss. Det kanske inte är alla som kan vara ute på stan på natten, men det är många som kan baka! Vi har plats i en frys i prästgården för bullar som bakas i förväg och nybakade bullar som inte går åt under kvällen (det händer, men inte så ofta …) och som kan frysas till ett senare tillfälle.

Vårt uppdrag är att ge vidare det vi har fått av Kristus. Genom en synnerligen välsmakande kanelsnäcka, en medmänniskas lyssnande öra och en stärkande kopp Rättvisemärkt kaffe vill vi älska människor så som Kristus först älskat oss.

Vi berättar gärna om vår tro på Kristus – om någon frågar.

I en tid där alla försöker sälja sina budskap och produkter försöker vi undvika försäljarknep. I stället tror vi på mötet mellan medmänniskor, och framför allt tror vi på Kristus som i sin nåd bor i våra hjärtan genom sin Heliga Ande.

Bullkyrkan i Örebro genom Isak Lindén, Ida Eriksson, Emmanuel Ingelsten & Marie Westling (texten skrevs 2008)

2 reaktioner på ”Fredagsförebild II: Bullkyrkan i Örebro”

  1. Pingback: Fredagsförebild: Pannkakskyrkan | Kyrkkaffe

  2. Pingback: Samuel och de nattliga bullarna | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.