
De här rutorna är i stort sett identiska med de äppelmazarinrutor som finns i Kyrkkaffe. Men så är det detta med citronsmaken … frågan är om inte den är pricken över i! Så vi plockade in receptet i Påtår. Och visst är de helt rätt för kyrkkaffet i övermorgon?
Ugn: 175°, 5 + ca 25 minuter
1 citron
3 dl vetemjöl
125 g smör
½ dl socker
fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3–4 äpplen
ev glasyr:
florsocker
vatten
Ta fram smöret till fyllningen så att det hinner bli mjukt.
Riv skalet på citronen, spara det och pressa ut två matskedar juice ur halvorna.
Hacka ihop vetemjöl, smör och socker, tillsätt citronjuicen och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en liten långpanna (25×40 centimeter) och ställ den att vila i kylskåp i en halvtimme. Förgrädda sedan i 175 graders ugnsvärme i ungefär fem minuter.
Riv mandelmassan och vispa den med smöret och citronskalet. Vispa i ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt detta. Häll mandelmassesmeten i pajskalet.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena och lägg dem i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ungefär 25 minuter.
Ringla — om du vill — florsockerglasyr över när den har svalnat.
Pingback: Kyrkkaffeefterlysning: äppelrecept och bärrecept | Kyrkkaffe