Lotta och en viktig dag

Lotta Gaal Helgesson har jag lärt känna på ett lite ovanligt vis — först för att jag samarbetade intensivt med en av hennes ingifta släktingar, och sedan därför att det visade sig att Lotta och jag är ganska lika på det sättet att vi tycker att det är roligt att laga mat som har en historia och att berätta.

Idag har Lotta tänkt på orsaken till att hon finns och är svensk: hennes föräldrar hamnade på samma buss från Ungern. Såhär skrev hon på Facebook:

Kommer aldrig att kunna glömma anledningen till att jag föddes i Sverige: idag är det 61 år sedan Ungernrevolten ägde rum. Det ungerska folket gjorde uppror mot den kommunistiska regeringen och Sovjetunionens inflytande över Ungern. Hajra Magyarok!

Lotta i saluhallen i Budapest. Foto: privat

När jag arbetade med boken Världens fika bad jag Lotta att berätta något om sina föräldrar och hur de fann sig tillrätta i Sverige, och idag kom vi överens om att bjuda på ett av hennes recept igen. Här kommer det!

***

När vi fotograferade de små ostbröden som jag hade bakat efter Lottas recept la vi en klick ärtröra på. På ungerska är det nog ett helgerån … De är goda utan pålägg. Men om du vill göra ärtröra så gör så här: koka upp djupfrysta ärter och häll av vattnet. Kör med stavmixer. Lägg i en klick smör eller häll i lite olivolja. Smaka av med salt och peppar och kanske någon örtkrydda. Gott som klick till många varmrätter och sallader och gott som pålägg! Foto: Magnus Aronson

Lottas pogacsa

Mina föräldrar kom till Sverige i oktober 1956. Första gången de möttes var faktiskt på bussen på väg till det nya landet! De anlände till Ystad och var där i någon vecka innan de blev placerade i Kristinehamn i Värmland. Där fick de tak över huvudet och 250 kronor var av den svenska staten, men det var ett lån som skulle betalas tillbaka. De fick en stödfamilj, ett äldre par som bodde strax utanför Storfors, och det äldre paret kom att betyda väldigt mycket för mina föräldrar.

De lärde sig svenska snabbt. Båda två genomgick nya högskolestudier här i Sverige för att få en god chans till arbete – min pappa studerade till kamrer och min mamma till förskolelärare. Sedermera fick min pappa anställning på rörverket i Kristinehamn.

Mina föräldrar gifte sig i Filipstad 1958, och min bror Peter föddes samma år men dog bara några dagar gammal. Jag föddes först 1970. Då hade mina föräldrar flyttat till Stenungsund på västkusten för att min pappa hade fått tjänst som kamrer på ABV där.

Pogacsa är ett av mina favoritrecept från Ungern. De är goda till soppa och som snacks.

Lotta Helgesson

Jäsning: ca 30 minuter

Ugn: 220°, ca 15 minuter

 

25 g jäst

en knivsudd socker

lite gräddfil

450 g vetemjöl

300 g smör

300 gram Keso

2 tsk salt

 

ovanpå:

lagrad riven ost

Foto: Magnus Aronson

Lös upp jästen med en knivsudd socker i lite rumstempererad gräddfil. Knåda ihop mjölet och smöret i en bunke och häll i jästblandningen, keson och saltet. Blanda väl. Använd lite mer gräddfil om degen är hård – den ska vara mjuk och luftig.

Låt degen vila under duk i ungefär en halvtimme.

Kavla ut degen och vik den – alltid åt samma håll – tre gånger med tio minuters vila mellan vikningarna.

Kavla sedan ut den igen så att den en och en halv eller två centimeter tjock. Skär ett rutmönster med en vass kniv i degens yta.

Ta ut runda ”kakor”, fyra centimeter i diameter, och flytta dem till en plåt. Strö den rivna osten på dem.

Grädda dem i 220 graders ugnsvärme så att de får lite färg – de ska inte bli för bruna.

 

***

Tusen tack, Lotta! Jag är glad att dina föräldrar klev på bussen och hamnade i Sverige så att du finns här bland oss!

Lotta rekommenderar en artikel om den ungerska revolutionen — läs den här!