En skånsk vantfest

Här är ett projekt som jag tycker verkar så fint och roligt!

Bild lånad från Hemslöjden i Skåne.

Hemslöjden i Skåne bjuder in alla som vill att vara med i ett slags vantmaraton: designa ett par egna vantar, med hjälp av ett grundmönster eller helt efter egna idéer, och var med i #delavantar!

Resultatet blir en vantutställning först i Skåne och sedan i Norrbotten.

Såhär beskrivs projektet:

Inspirerade av de samiska marknadsvantarna som visas på Hemslöjden i Skåne under september 2017 så bjuder vi in dig som gillar att sticka och att dela med dig att sticka vantar tillsammans med oss!

Du kan antingen formge en helt egen vante eller hämta en grundbeskrivning på en enkel tumvante här. (I beskrivningen finns instruktion om hur du gör, vilket garn och stickor som passar till samt ett tomt mönsterdiagram som du själv ritar i, ungefär som ett korsstygnsmönster) Det finns inga regler för hur vanten ska se ut. Tumvante, fingervante, halvvante… Men du måste ha formgett den själv!

Därefter vill vi gärna låna dina vantar till en stor vantutställning. Förutom att visa bara färdigstickade vantar så tycker vi att det skulle vara roligt om det även går att sticka alla vantarna som visas. Så det ska även finnas beskrivningar och mönster till alla vantar att hitta på nätet. Det blir alltså en utställning på både i verkligheten och på nätet.

Vantarna kommer att visas på
– Hemslöjden i Skåne, Landskrona 20 januari–3 mars 2018
 Norrbottens Museum, Luleå 10 mars–30 april 2018

Visst låter det som en fantastisk idé?

Såhär ser grundmönstret ut:

Det finns alltså som både PDF och JPG hos Hemslöjden i Skåne.

Jag har aldrig stickat vantar på strumpstickor tidigare, bara fram och tillbaka, men jag köpte garn och stickor för kanske fyra år sedan när jag hade en idé. Kan det bli något av den nu kanske?

I alla fall hejar jag på alla er som bestämmer er för att vara med!