Kämparkoftan (med Edith-ränder)

bild-1

En ny kofta idag — efter rekordlång väntan tror jag … så ett litet hurra får det allt bli!
Edith lärde mig i höstas hur man kan sticka ränder utan att behöva fästa en massa garnändar. En liten revolution!

91-c

Bild lånad från Ediths Facebook-konto.

AstridSandnes Garn föreslog att jag skulle sticka en barnmodell i Tweed, ett osannolikt fluffigt och mjukt garn. I sista ögonblicket kom hon på att det skulle bli roligare med två färger.

Världen är full av små kämpar som inte har något val de måste bara acceptera den situation som vuxna i form av föräldrar och myndigheter har placerat dem i, och de får försöka överleva så gott de kan. Har ni sett bilden av ett barn i Syrien med armarna i luften för fotografen? Den här lilla koftan, storlek tre år ungefär, tillägnar jag henne och alla andra som har lärt sig gå och håller på att lära sig att tala men som kommer att behöva extra mycket värme av alla slag i många år framöver om det som redan har hänt inte ska förstöra deras liv alldeles.
Koftan är ganska vid, så den som vill göra en större storlek kan nog använda maskantalet och oket som de är och bara förlänga ärmarna och nederdelen. Antagligen är det i så fall bra att minska på minskningstakten på ärmarna också. Mitt bästa tips är som vanligt att skaffa en liten uppsättning långärmade T-shirts i olika storlekar, kanske på second hand, och använda dem som mallar. Koftan ska såklart alltid passa utanpå, det vill säga vara lite vidare.

Första prototypen — här minskade jag bara en maska på vart fjärde varv på ärmarna, och de blev lite för vida. Dessutom glömde jag att göra det femte knapphålet, och när jag märkte det hoppade jag över det sjätte också … Och så hamnade Edith-kanten så att den syns.

Jag har aldrig stickat i ett såhär exklusivt garn tidigare, och jag blev lite stressad av att det var så svårt att repa upp. Så det har tagit lite längre tid än vanligt, och den första versionen blev inte alldeles som jag hade tänkt. Men nu!

Kämparkoftan är nära släkt med Två trådändars lilla kofta (och på det viset också lite mer avlägset släkt med Femtimmarskoftan och Sukutakoftan) men stickas med dubbla raglanmaskor och markörer.

Edith-kanten görs på det framstycke som har knapparna, så döljs det under knapphålskanten när koftan är knäppt.

På den kant som sedan får knappar hamnar alltså de kantmaskor som stickas med båda garnerna — det innebär såklart också att det är är man byter färg. Om man vill göra en kofta med motsatt knäppning får man flytta färgbytena.

Stickor: nummer 5 (gärna en rundsticka med lång och mjuk kabel)
Dessutom: 4 markörer av valfri sort (garnöglor går bra) och en virknål i ungefär samma grovlek som stickorna
Garn: Sandnes Tweed, 4 nystan (ungefär 1½ av varje färg, lite mer av färg 1 det som blir över kan nog räcka till en mössa)
Dessutom: 6 knappar

***

Alla ökningar är gjorda med vridna omslag, men välj gärna en annan ökningsmetod (till exempel Tant Koftas osynliga ökningar som lutar åt höger respektive vänster).
Alla minskningar är gjorda genom hopstickning av två maskor.
Varje varv från rätsidan på oket innebär att maskantalet ökar med 8.

***

 

Lägg upp 11 m med färg 1 (detta är ena framstycket), sätt en markör, lägg upp 12 m (detta är ena axelpartiet), sätt en markör, lägg upp 17 m (ryggpartiet), sätt en markör, lägg upp 12 m (detta är andra axelpartiet), sätt en markör, lägg upp 11 m (detta är andra framstycket) = sammanlagt 63 m.

Varv 1: *sticka r fram till 1 m före markör, 1 a, flytta markör, 1 a*, sticka från * till * ytterligare 3 gånger och sticka sedan resterande m r.
Varv 2 (detta är nu koftans rätsida): *sticka r fram till 1 m före markör, 1 omsl, 1 r, flytta markör, 1 r, 1 omsl*, sticka från * till * ytterligare 3 gånger och sticka sedan resterande m r. Detta resulterar i ytterligare 8 m.
Varv 3: som v 1
Varv 4: som v 2
Varv 5: som v 1
Varv 6: som varv 2 fram till sista 4 m: maska av 2 m, sticka 2 r.
Varv 7: 2 r, 2 omsl, sedan som v 1

Varv 8 (byt till färg 2): som v 2
Varv 9: 5 r, a fram till de 5 sista, sticka 4 r och sticka sedan sista m r med färg 1 och färg 2 tillsammans
Varv 10: sticka 1:a m med färg 1 och färg 2 tillsammans, sedan som v 2
Varv 11: som varv 9
Varv 1215 (byt till färg 1): som varv 10, 9, 10, 9
Varv 1619 (byt till färg 2): som varv 10, 9, 10, 9
Varv 20 (byt till färg 1): sticka 1:a m med färg 1 och färg 2 tillsammans, sedan som varv 6
Varv 21: 2 r, 2 omsl, 1 r, sedan som varv 9
Varv 22: som varv 10
Varv 23: som varv 9

bild-3

På den kant som sedan får knappar hamnar alltså de kantmaskor som stickas med båda garnerna — det innebär såklart också att det är är man byter färg. Om man vill göra en kofta med motsatt knäppning får man flytta färgbytena.

Fortsätt sedan på samma sätt och glöm inte att göra knapphål på varannan färg 1-rand tills oket består av den rätstickade kanten + 4 ränder i färg 1 och 4 ränder i färg 2.

Ta av färg 1 med lite fästmån och sticka första framstycket med färg 2. Gör omslag före och efter markörens maskor som vanligt och ta samtidigt bort markören. Sticka ärmpartiet fram till nästa markör, gör omslag före som vanligt, sticka den ena raglanmaskan avig, ta bort markören och vänd.
Ärmens varv 2: Lyft första m rät och sticka ärmens m a.
Ärmens varv 3: Lyft första m rät och sticka fram till sista m som stickas a.
Ärmens varv 4: som ärmens varv 2, men låt färg 1 vara med i den sista m.
Byt till färg 1, lyft första m, 2 tills, r tills 3 m återstår, 2 tills r, 1 a.
Ärmens varv 6: som ärmens varv 2, sista m stickas med båda färger.
Ärmens varv 7: som ärmens v 3.
Ärmens varv 8: som ärmens v 6.
Sticka 6 ränder (3 i färg 2, 3 i färg 1) på detta vis.
Nästa rand: minska bara i början av första varvet.
Och nästa: minska bara i slutet av första varvet.

bild-4

När det är 9 ränder i färg 1, halskanten oräknad, och 10 i färg 2, sticka kanten i färg 1: 4 r, 2 r tills, upprepa varvet ut. Sticka ytterligare 6 v r utan att minska och maska sedan av i rätstickning från avigsidan alla m utom den sista.
Sätt den på en virknål och virka ihop ärmen med sm, först med färg 1 så att kanten sluts, byt sedan till färg 2 (ta av färg 1) och virka hela vägen upp till delningsvarvet.
Sätt virkmaskan på höger sticka, sticka nästa m som är en raglanmaska, 1 omsl, sticka ryggpartiets m, 1 omsl, raglanmaska, ta bort markör, raglanmaska, 1 omsl, ärmens m, 1 omsl, raglanmaska, ta bort markör.
Sticka andra ärmen som första.
Sätt också denna virkmaska på höger sticka, sticka raglanmaska, 1 omsl, sticka framstyckets m.

Nu har framstycke, ryggstycke och framstycke fogats samman, och det är bara att sticka fram och tillbaka, komma ihåg kantmaskorna, ta med båda färgerna i kantmaskorna på ena sidan och göra ett knapphål i andra sidan på varannan färg 1-rand.
När koftan är totalt 9 färg 1-ränder (halskanten oräknad) och 10 färg 2-ränder lång är det dags för 7 v rätstickning i färg 1 och avmaskning från avigsidan. Och ett sista knapphål!
Nu borde det finnas fyra trådar från garnnystanskarvar att fästa, och därutöver bara åtta trots att koftan är helrandig. Tack Edith! Fäst dem och sy i knappar. Tycker du att koftan är lite sladdrig så prova gärna det som jag inte hade tålamod med eller material till: att sy fast band på knapphålskantens och knappkantens insidor så att det blir lite stadga.

bild-5

Färgbyteskant. Och knapp från Lindra Second Hand i Kalmar.

Dags att ge koftan till någon liten som behöver värme, här eller långt bort!

***

Tyvärr går det inte att generera någon PDF-beskrivning här på sidan, men skriv en e-postadress i kommentarfältet eller skicka den till mig på adressen annabraw[at]gmail.com, så ska jag skicka en fil som går bra att skriva ut!
Hittar ni konstigheter i beskrivningen så hoppas jag att ni hör av er om det också, såklart!