Slabang

Premiär!
Premiär!

Förra helgen var jag i Härnösand för att avsluta en kurs som jag egentligen inte alls borde ha anmält mig till men som nu när den är i stort sett avklarad känns som en riktigt rolig sak att ha gjort. Det var två kursdagar, så jag passade på att hälsa på hos familjen Flatebö. Josephine hade jag träffat förut, en gång, och sedan har vi hållit kontakten. Nu fick jag träffa David och Sally också.

Och äta slabang!

Josephine skickade receptet för ett par år sedan, och det har varit med i Stickcafé och en bok till, men jag hade faktiskt aldrig smakat.

Nu kan jag med stort eftertryck rekommendera det till alla!

Det är en glutenfri tårta som är ganska enkel att göra laktosfri (smöret och grädden får man hålla ett öga på då) och kanske till och med helt mjölkfri.

Såhär gör man:

Slabang

en rulltårta
Ugn: 225–250 grader, ca 5 minuter

3 ägg
1½ dl strösocker
¾ dl potatismjöl
minst 2 msk kakao
1 tsk bakpulver

smörkräm:
100 g smör
1½ dl florsocker
1 msk vatten
2 tsk vaniljsocker

dessutom:
en liten ”korv” mandelmassa
2 dl vispgrädde
2 bananer
florsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda kakan i 225–250 graders ugnsvärme i ungefär fem minuter (passa noga!). Stjälp sedan upp kakan med hjälp av en plåt och låt den kallna.

Rör smöret mjukt, sikta florsocker och vaniljsocker över det och rör ihop allt detta och vattnet. Bred krämen över den avsvalnade kakan.

Riv mandelmassan och strö ut den ovanpå smörkrämen. Vispa grädden och bred ut den ovanpå mandelmassan. Lägg de skalade bananerna längs med den långa kanten av rulltårtan och rulla ihop. Lägg rullen att vila i kylen en stund, sikta florsocker över och bjud runt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.