Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Musiklägrets avslutningstårta

Innan Kyrkkaffebloggen ”stängs” (den kommer alltså att finnas kvar, men det kommer inte att hända något nytt) måste jag ju bjuda på Musiklägrets avslutningstårta igen, ett av de ständiga favoritrecepten ur Kyrkkaffe. Glutenfri utan minsta problem, och enkel att variera med massor av färska bär på sommaren, frukt efter vad som finns eller konserverad frukt om det är det som är enklast. Den som vet att det kommer mycket folk gör såklart dubbel sats och struntar i att dela på bottnarna!

Avslutningstårta som passar när många kommer. Foto: Fredrik J Karlsson

Avslutningstårta som passar när många kommer. Foto: Fredrik J Karlsson

Musiklägrets avslutningstårta

Varje sommar hålls ett musikläger för barn och ungdomar på Stiftelsen Hjelmseryds prästgård i Småland. Före den avslutande musikvespern i kyrkan blir det tårta i prästgårdens matsal, där konstnären Eva Spångberg målat änglar i taket. Tårtan, som görs av marängbottnar med riskrisp i, är lätt att baka till många, säger husmor Maria Nilsson, och dessutom är den glutenfri.

en tårta, stor som en halv långpanna
Ugn: 125 grader, ca 65 minuter

4 äggvitor
3 dl socker
3 dl riskrisp (puffar)

vaniljkräm:
4 äggulor
1 dl grädde
1 dl socker
1 msk majsena- eller potatismjöl
125 g smör
1 msk vaniljsocker

ovanpå:

vispgrädde
färsk eller konserverad frukt
strössel eller riven blockchoklad

Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i sockret och vispa till en styv marängmassa. Rör sedan försiktigt ner riskrisp och bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna. Grädda i mitten av ugnen i 125 grader i ungefär 65 minuter.

Blanda äggulor, grädde, socker och majsena- eller potatismjöl i en kastrull och låt sjuda till det tjocknar till en kräm. Rör om hela tiden! Blanda i smör och vaniljsocker.

Dela marängen i två delar, bred ut fyllningen på den ena och lägg den andra ovanpå. Garnera med vispad grädde och till exempel färsk eller konserverad frukt och  strössel eller riven blockchoklad.