Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Häng upp och gör något riktigt bra

Av Posted on Inga taggar 0

På tidningen Dagen i Stockholm har jag lärt känna en redaktör som heter Therese Peterson. Ett tag hade vi mycket kontakt om olika frilansuppdrag, förra sommaren samarbetade vi om Sveriges bästa kyrkkaffe. Det senaste året har Therese varit ute och rest, och för ett tag sedan berättade hon om Hang on Hangers som hon hade upptäckt i Bangkok. Då bad jag henne att berätta för Kyrkkaffebloggens läsare också. Varsågoda!

***

Delar av arbetsstyrkan samlad -- annars är en av poängerna med Hang on Hangers att kvinnorna kan arbeta hemifrån. Bild lånad från Hang on Hangers webplats.

Delar av arbetsstyrkan samlad — annars är en av poängerna med Hang on Hangers att kvinnorna kan arbeta hemifrån. Bild lånad från Hang on Hangers webplats.

Har du varit i Bangkok någon gång? Vet du om att långt från all den shopping och turism som som du säkert mötte då finns en verklighet som få av oss får se? Klong Toey-slummen är en tuff värld att leva i, allrahelst om man är en ensamstående mamma, eftersom det finns få möjligheter att arbeta för att skapa en dräglig tillvaro. Många väljer ödesdigra alternativ att tjäna pengar.

Men när jag var i Bangkok i april kom jag i kontakt med Annika Jonasson, som snabbt blev en av mina vardagshjältar. Hon är en sådan som verkligen gör skillnad och som är med och förändrar livet för människor.

Tre thailändska galgar för en svensk hundralapp. Annika visar. Bild lånad från Hang on Hangers webplats.

Tre thailändska galgar för en svensk hundralapp. Annika visar. Bild lånad från Hang on Hangers webplats.

Småländska Annika bor i Bangkok sedan ett antal år tillbaka med sin familj, och det var när hon mötte Wasana, som allt tog sin början. Wasana levde i slummen med sin multihandikappade dotter Fon, nu 21 år. Hon behövde något att göra hemifrån samtidigt som hon tog hand om Fon, som behövde ständig tillsyn. Annika bestämde sig för att hitta ett sätt att hjälpa till. Men hur?

Det är nu fyra år sedan som hon drog igång projektet Hang on Hangers som för närvarande ger omkring 20 kvinnor en ny chans i livet. Genom att skapa de mest fantastiska galgar kan de få en inkomst, något som ger dem ett bättre självförtroende och kanske även en ny tro på framtiden för sig själva och sina barn.

Hängare från Bangkok ger en ny chans åt ensamstående mammor.

Hängare från Bangkok ger en ny chans åt ensamstående mammor.

Verksamheten drivs helt ideellt än så länge, och galgarna kläs med vackra tyger som Annika själv köper in på marknaderna. Varje galge tillverkas för hand, vissa av kvinnorna tillverkar dussintals varje dag, och galgarna är alla unika beroende på vilka tyger som finns att tillgå.

Det huvudsakliga syftet är fortfarande att ge kvinnorna och andra med speciella behov en möjlighet att jobba i en trygg miljö. På ett enkelt sätt kan Annika och vi som köper galgarna hjälpa kvinnorna att försörja sig.

Hang on Hangers hemsida får du möta flera av de här kvinnorna och deras barn. Gå gärna in och läs och låt dig beröras.

Vill du köpa galgar för eget bruk, eller kanske ha som fina ”gå-bort-gåvor”? För endast 100 kronor får du antingen tre vuxengalgar eller fyra barngalgar. Lagret kommer att fyllas på i juli, så det är bara att kontakta Annika. Du hittar henne lätt via hemsidan eller via Hang on hangers Facebook-sida.

Låt oss hjälpa Annika att se till att sätta fler kvinnor i arbete i Bangkok, och gilla deras Facebook-sida så att fler få veta om den här fantastiska verksamheten!

Therese Peterson