Enkel tårtbotten i långpanna

I gruppen Kakburken på Facebook är det ganska många som frågar om man kan baka tårtbottnar i långpanna. Och det kan man ju! Här är ett enkelt och bra recept. Det finns såklart med i nya boken Inte utan min långpanna — och nu är det inte så många veckor kvar innan den kommer från tryckeriet!

***

Här har jag bara lagt frysta hallon mellan bottnarna och ovanpå och gjort en mycket enkel bakelse.
Här har jag bara lagt frysta hallon mellan bottnarna och ovanpå och gjort en mycket enkel bakelse.

Enkel tårtbotten i långpanna

Behövs det en riktigt stor tårta? Baka två eller tre satser av det här receptet, en i taget förstås. Att flytta ett helt långpanneflak är enklast om man har fyra händer och fyra rejäla stekspadar att lyfta med, och gärna två extra händer som assisterar, men om tårtan ska täckas med grädde gör det ju inget om du delar bottnarna i halvor eller fjärdedelar för att kunna flytta dem.

Behövs det en mellanstor tårta? Baka en sats av det här receptet, dela den på mitten och låt den ena halvan bli bottendel och den andra överdel.

Behövs det enkla bakelser? Dela en botten på mitten, bred ut ordentligt med fruktmos eller färska bär på ena halvan, lägg den andra ovanpå och skär försiktigt i bitar med en vass kniv. Lägg färska bär ovanpå och kanske en gräddklick eller glasskula bredvid.

Prova gärna att ersätta vattnet i smeten med apelsinjuice.

en tårtbotten stor som en långpanna
Ugn: 225º, ca 10 minuter

225 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner denna blandning i äggsmeten omväxlande med vattnet.

Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan i 225 graders ugnsvärme i ungefär tio minuter – och passa den noga!

Låt den sedan ligga kvar på papperet och kallna.

1 reaktion på ”Enkel tårtbotten i långpanna”

  1. Jag har bakat vanlig rulltårta och sen bara låtit blir att rulla ihop den, lägger man 3-4 st på varann med nån smaskig fyllning emellan så får man en rejäl tårta. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.