Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vinbärsrutor med kardemumma och kanel

Av Posted on Inga taggar 0
Kyrkkaffe!

Kyrkkaffe!

Idag får det bli ett recept utan bild — för kakan gick åt medan mitt kamerabatteri var tomt i söndags. Ni får helt enkelt lita på den här beskrivningen: vinbär som har varit i frysen och i ugnen är kanske inte det allra vackraste, men kakan hör till de allra godaste! Servera den gärna med vispgrädde eller vaniljglass.

***

en långpanna full
Ugn: 200º

6 dl vetemjöl
3 dl socker
1 msk bakpulver
minst 2 msk kardemumma, malen eller stött
300 g smör
3 dl filmjölk

ovanpå:
ungefär 4 dl vinbär
kanel
pärlsocker

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Skär smöret i bitar, lägg dem i bunken och mosa dem med en vanlig gaffel mot bunkens kant tillsammans med mjölblandningen. Det ska bli som en smuldeg.

Tillsätt sedan filmjölken och rör tills allt blandat sig. Smeten blir ganska lös och kladdig.

Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och platta ut den. Fördela vinbären ovanpå och strö kanel och pärlsocker över. Grädda kakan på ugnens nedersta fals i 200 graders värme i ungefär en halvtimme. När den är färdig, låt den vila ett par minuter och lyft sedan över den till en träskärbräda eller plåt. Låt den svalna utan duk och skär den i rutor.