Jennifers variant av Petras lilla tröja

Sticka & skicka!
Sticka & skicka!

Eftersom jag tycker att Petras lilla tröja är så fin har jag funderat lite grann på olika varianter av den. Häromveckan ritade jag några av dem och skickade dem till ett par stickerskor som jag vet är snabba  och rationella för att höra vad de tyckte. Jennifer funderade på saken — och gjorde en helt annan variant! Idag bjuder hon på beskrivningen. Tusen tack, Jennifer!

(Och tröjan ingår såklart i inspirationslistan med stickade tröjor och koftor nu.)

***

En ny variant av Petras lilla tröja! Foto: Jennifer Jelle
En ny variant av Petras lilla tröja! Foto: Jennifer Jelle

Jennifers variant av Petras lilla tröja: med solfjädersmönster!

Lägg upp 54 maskor på stickor nummer 4 och sticka 6 v r.

V 1: 18 r, mönster: ”3 r, 2 r tills x 2, *omslag, 1r* x 4, 2 r tillsammans i bakre maskbågen, 3r”, 18 r

V 2: 1 r, 17 a, 3 r, 12 a, 3 r, 17 a, 1 r

V 3: r

V 4: 1 r, 17 a, 3 r, 12 a, 3 r, 17 a, 1 r

Upprepa tills stycket är 16 cm.

Nästa varv lägger du upp 30 m för ena ärmen. Sticka dessa maskor + 18 maskor på bålen, sätt sedan 18 maskor på en avmaskningsnål, sticka därefter resterande 18 maskor på bålen och lägg sedan upp 30 nya maskor för nästa ärm.

Nu stickar du den ena sidan, inklusive ärmen, för sig. Sticka slätstickning i ungefär 9 cm.

Sticka sedan den andra sidan på samma sätt.

Nu ska du ”sätta ihop” de båda sidorna igen genom att lägga upp 18 maskor för nacken: sticka ärmens 30 maskor + 18 maskor, lägg upp 18 nya maskor fortsätt därefter med 18 maskor + nästa ärms 30 maskor.

Sticka nu fram och tillbaks över alla maskorna i slätstickning tills ärmen är ungefär 18 cm totalt. Därefter maskar du av ärmarnas maskor och fortsätter med resten av baksidan i 16 cm.

Knapplappen: Nu ska du föra över de 18 maskorna på avmaskningsnålen till stickan – börja med att lägga upp 3 nya maskor på stickan, sticka därefter de 18 maskorna från nålen i mönster och lägg sedan upp 3 nya maskor. Du har nu 24 maskor på stickan. Sticka fram och tillbaks över dessa maskorna och gör två knapphål på varje sida. Avsluta knapplappen med några varv rätstickning så att den inte rullar sig.

Nu är det bara sy ihop sidorna och ärmarnas undersidor och sy i knappar.

Lycka till!

6 reaktioner på ”Jennifers variant av Petras lilla tröja”

  1. Pingback: Inspiration: stickade tröjor och koftor | Kyrkkaffe

  2. Den är jättefin och jag vill gärna göra den men jag blir vansinnig på era beskrivningar! 🙂 Vilket garn ska jag använda? Jag håller på med slättmissionens tröja nu och jag har lyckats blanda ihop Jennifers (?) beskrivning med originalets och är jag inte helt säker på att garnet är rätt för ska öppningen för ärmhålet vara lika lång som tröjan är från ovan resåren och upp till ärmhålet, 13 cm? Och den ser inte så bred ut även om den kanske passar till en liten baby.
    Kan ni inte ange ett garn som man kan liksom hänvisa till? Tröjan ovan, kan jag sticka den både i Piggelen (29 m/10 cm) och ett garn som har 20 m/10 cm)? Stickor nr 4 säger mig ingenting i garngrovlek (jag har heller inte byggt upp något restgarnslager än). Det står heller inte någon storlek på koftan, har ni någon standardstorlek på era mönster? Jag vill så gärna sticka och skicka och era mönster är så fina men som sagt….

    Svar till Ann-Marie:
    Ja, tanken är naturligtvis inte att någon ska behöva bli vansinnig. När jag själv stickade Petras lilla tröja använde jag Järbos akrylgarn Lady. Om du har stickfasthet angiven på dina garnbanderoller så har du nog stickstorlek också, och står det nummer 4 så blir det bra! Tröjan passar de flesta barn upp till kanske tre månader, skulle jag gissa.

    Uppdatering: Jennifers tröja är stickad med Drops Merino Extra fine.

    När det gäller Slättmissionens tröja är det ju proportionerna som är viktigast, inte exakt varvantal. Originalmodellen finns här, och där ser du skissen. Linda har stickat tröjan med tvåvarvsränder, och om du tittar på hennes tröja kan du se ganska bra hur rätt proportioner ser ut på en färdig tröja (och räkna ränderna om du vill! :-)). Bild finns här.

  3. Tack. Då ska jag försöka få ihop slättmissionens tröja. Och när jag köper garn nästa gång så ska jag be att få något som passar stickor 4, då borde det bli rätt 🙂

  4. Pingback: Kristbergskoftan | Kyrkkaffe

  5. Pingback: Lilla västen | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.