Vi har tryckt om igen

Fler igen!
Fler igen!

Böckerna i Lilla Kyrkkaffe-serien springer ut från vårt lager — det är roligt! En av orsakerna är att ett av jultidningsförlagen har bestämt sig för att ha några av dem med i sin katalog. De har sålt många långpanneböcker och, om jag minns rätt, soppböcker tidigare. Kanske pajböcker eller bullböcker också.

Och nu har vi alltså fått trycka fler av Nybakat, hembakat ! Kyrkkaffebloggen firar med ett favoritrecept ur den boken.

Det råkar dessutom vara ett långpannerecept!

***

Snabbakning. Foto: Magnus Aronson
Frallor från långpannan. Foto: Magnus Aronson

Fyrkantiga havrefrallor

Snygga fyrkantiga frallor blir det i långpannan. 24 stycken får man om man skär tre skåror på längden och fem på bredden.

Har man vassla från färskosttillverkning – hemmagjord filmjölksost passar bra till de här frallorna – så använder man den som degvätska.

24 frallor
Jäsning: 30 + 30 minuter
Ugn: 225°, 15–20 minuter

5 dl vatten
2 dl havregryn
4 dl havrekli
1½ tsk salt
50 g jäst
2 msk matolja
2 msk sirap
4 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl

pensling:
ägg eller vatten
havrekli

Koka upp vattnet. Mät upp havregryn, havrekli och salt i en bunke, häll vattnet över, rör om och låt svalna till fingervärme.

Smula ner jästen och rör om ordentligt. Tillsätt sedan övriga ingredienser. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kant. Täck över degen och låt den jäsa i en halvtimme.

Arbeta degen och platta ut den i en pappersklädd långpanna. Skär rutor med bakbordsskrapa eller kniv. Täck över och låt jäsa i ytterligare en halvtimme.

Pensla frallorna med uppvispat ägg eller vatten och strö över lite havrekli. Grädda dem i 225 grader varm ugn i 15–20 minuter. Bryt isär dem när de har svalnat lite.

1 reaktion på ”Vi har tryckt om igen”

  1. Carol Thuresson

    En kollega hade med sin sons jultidningskatalog – och jag peppade så för Långpanneboken så att en annan kollega beställde den! 🙂 Alla böckerna i serien är underbara…

    Svar till Carol:
    Tack Carol!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.