Rättvist slår rekord

 

En kaffesort som passar extra bra till kyrkkaffet: Kyrkkaffe från Sackeus. Foto: Sackeus
En kaffesort som passar extra bra till kyrkkaffet: Kyrkkaffe från Sackeus. Foto: Sackeus

En fantastiskt rolig och hoppingivande nyhet från igår:

Försäljningen av fair trade-produkter i svenska butiker ökade med 28 procent förra året!

Och antalet församlingar som har fått diplom från Kyrka för Fairtrade, en diplomering som Sveriges Kristna Råd arbetar med, är uppe i 75. Hurra!

Varumärket Kyrkkaffe var faktiskt den första rättvisemärkta (så hette det då) produkten i Sverige, den som fick igång hela märkningen här. (I England var det en sorts lyxig choklad, Green & Black’s-smaken Maya Gold — det har jag lärt mig i en otroligt inspirerande bok som heter Schyssta bananer och som vi på Libris gav ut för några år sedan. Låna den på biblioteket!)

Såhär fungerar Kyrka för Fairtrade (informationen är hämtad här):

Kyrka för Fairtrade är en diplomering som uppmuntrar församlingar i deras arbete med etisk konsumtion och rättvis handel. Projektet är samtidigt ett verktyg för individer och grupper i kyrkor och församlingar som vill göra världen lite mer rättvis. För att bli diplomerad ska en församling besluta sig för att uppfylla ett antal kriterier som tagits fram gemensamt av kyrkor och samfund, Sveriges Kristna Råd och Föreningen för Fairtrade Sverige:  

– Använda Fairtrade-märkt kaffe, te och andra produkter i sin verksamhet
– Sprida kunskap om rättvisefrågor och om möjligheterna att påverka som konsument
– Skapa opinion för rättvis handel och delta i kampanjer och andra utåtriktade aktiviteter.
– Samarbeta med andra aktörer som stödjer Rättvisemärkt
– Informera och rapportera om sitt arbete.  

Kyrka för Fairtrade är också en plattform för teologisk reflektion och ekumeniska samtal kring handels- och konsumtionsfrågor. Projektet bidrar till att stödja församlingar i deras arbete med handel, konsumtion och rättvisefrågor genom att systematisera och lyfta fram goda exempel samt sammanställa och producera material kring rättvis handel utifrån kyrkornas behov och perspektiv.

Mer information om kriterierna för att få utmärkelsen.  

Idén om Kyrka för Fairtrade kommer från Storbritannien där mer än 6000 kyrkor/ församlingar har uppfyllt kriterierna för att bli en ”Fair Trade Church”.  Utmärkelsen finns idag i flera länder, särskilt i Finland och USA. Under 2009 lanserades Kyrka för Rättvisemärkt i Sverige. Alla församlingar i Sverige som uppfyller kriterierna kan få utmärkelsen, oavsett vilket samfund de tillhör.
Läs mer om båda dessa glada nyheter i tidningen Dagen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.