Krispepparkaka

När jag läste vad Johanna skrev om beredskapspiroger nyligen kom jag att tänka på ett recept som fanns med redan i den första Kyrkkaffe-boken. Det var ganska knapphändigt skrivet, och jag missförstod det, så i första upplagan blev det fel. Men sedan provbakade både min mamma och jag, och så rättade vi till det. Så ni som har en bok ur första upplagan, gör inte som det står där, gör såhär istället!

Förra våren plockade jag fram receptet igen och tänkte att det skulle vara med i Hembakat för alla — det är nämligen helt fritt från ägg, och dessutom är den bakad på kornmjöl som inte innehåller så mycket gluten (den som är glutenintolerant ska nog inte prova den, men den som provar att äta mindre gluten kan bli glad). Den boken blev alldeles överfull med goda saker, så jag fick plocka bort mycket, men Magnus fina bild sparade jag såklart.

Varsågoda — och tack Johanna för inspirationen och Inga-Britt för receptet!

***

Utan lyxvaror som ägg och smör och med ganska lite socker: krispepparkakan. Foto: Magnus Aronson

Krispepparkaka

”Under kristiden på 40-talet samlades vi ofta till Finlandsaftnar, då vi stickade hjälmskydd, sockor och vantar av garn, som var gjort av cellull”, skriver Inga-Britt Fläckman i Iggesund, ”rena träet, alltså, inte mycket värme, men starka. Vid dessa tillfällen hade man med sig en liten burk med kaffegrus, som man blandade med surrogat. Och så åt man krispepparkaka.”

Korn innehåller en mycket liten mängd gluten och används mest till tunnbröd i vanliga fall. Krispepparkakan blir som ett mellanting mellan mjuk pepparkaka och ”filmjölkslimpa” och är god både till kaffet och med smör och en skiva ost till en kopp te. Glöm inte att berätta om Finlandsaftnarna när fatet skickas runt!

en mjuk, brödliknande kaka

Ugn: 175 grader

2 kkp (3 dl) mjölk
1 kkp (1½ dl) socker
2 msk sirap
3 kkp (4½ dl) kornmjöl
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
2 tsk bikarbonat
russin efter behag eller (en halv kkp, ¾ dl)

Blanda mjölk med socker och sirap och rör ner de torra ingredienserna. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda kakan i 175 graders ugnsvärme tills den är torr inuti (prova med sticka).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.