Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En första Sticka och skicka-leverans — till Nepal!

Av Posted on Inga taggar 0

Maria från Falun på uppdrag i Dadeldhura i Nepal.

Eftersom Sticka och skicka-insamlingen resulterade i så jättemycket — 20 000 filtar och plagg! — har Erikshjälpen och Human Bridge bestämt sig för att när allt som behövs på Mpongwe-sjukhuset har reserverats för Mpongwe-sjukhuset ska nyfödda på andra platser i världen få ta del av resten. Det kommer att fördelas bland annat på det viset att svenska läkare som åker ut för att arbeta för Rotarys Läkarbanks eller Skandinaviska Läkarbankens räkning får med sig en extraväska och uppgiften att se till att de barn som behöver kläderna mest får dem.

Nu har Maria Cederlund, som är underläkare på kirurgkliniken vid Falu lasarett, åkt till Nepal för att arbeta i några veckor på sjukhuset i Dadeldhura där det behövs extrahjälp, och här berättar hon om vad Sticka och skicka-kläderna får vara med om där.

***

Stickinspiration.

Hej!

Här kommer bilderna från Dadeldhura!

Så roligt att få ha med sig så fina presenter från Sverige, det är så uppskattat!

Innan jag började dela ut kläderna var jag och en indisk kollega här hemma hos två kvinnor som bor nära sjukhuset och visade upp några av plaggen för dem. Kvinnorna är förlamade och mestadels sängliggande efter olyckor som skett i ungdomen. De har lärt sig att sticka och får då och då i uppdrag att sticka exempelvis ett par stycken enklare barnplagg som sedan skänks till patienter som är i stort behov. Dessa kvinnor var glada att få se lite nya modeller, och förhoppningsvis kan de senare sticka något liknande själva.

Nöjd mamma, Harina, med påklädd nyfödd son i Dadeldhura i Nepal.

Jag skickar över bilder på Harina Panero som precis har fått sitt tredje barn, en liten pojke. Harina säger att hon är glad över att få kläder till sin son.

Det finns förståelse för att det är omsorgsfullt arbete som krävs för att kunna sticka sådana små fina kläder.

Ur min synvinkel sett är spädbarnen de mest utsatta patienterna, och att de hålls varma är essentiellt för att de inte ska drabbas av exempelvis infektioner. Här i Nepal är kylan svår att tackla, framför allt nu vintertid då det ofta är frost på nätterna och man oftast inte har varken kläder eller bostäder som är anpassade till detta.

Under gårdagen kom det in ett svårt sjuk pojke, fem dagar gammal, som hade fått blodförgiftning och var mycket illa däran. Han föddes här på sjukhuset och var frisk då, men när han och hans mor skrevs hem från sjukhuset fick de, enligt en gammal tradition som fortfarande tillämpas i vissa byar, sova ute i kylan och smutsen bland getterna under de första nätterna efter förlossningen, vilket senare med all säkerhet bidrog till att den lilla pojken fick blodförgiftning och sedan dog under natten till idag. Det är ett mycket sorgligt men tydligt exempel på vikten av att spädbarn hålls varma.

Hälsningar,

Maria Cederlund
underläkare, Kirurgkliniken, Falu Lasarett