Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Körrutor med kardemumma (men utan ägg)

Goda också omräknade. Muggen är ett missionsauktionsfynd. Fatet är ur IM:s nya Fair Trade-serie FAT och kommer från Thailand.

Ibland blir det riktigt, riktigt bra.

Som när jag kom att tänka på den underbara körkakan som jag fick från alt-Lena när vi gjorde Kyrkkaffe och samtidigt tänkte på den nya långpanneboken. Klart att man måste kunna baka den som rutor! De gjorde en liten succé på Mis 21-årskalas.

Kakan blir som ett mellanting mellan vetebröd och sockerkaka, och den är ganska tung och smulig, men är man försiktig kan man förvara rutorna i burk (med smörpapper mellan lagren) fram till servering.

Värt att lägga märke till: rutorna är inte bara osannolikt goda, de är dessutom äggfria!

Nästa gång ska jag prova med lite mindre mängd bakpulver. Och så ska jag ta tid på gräddningen …

Ugn: 200º

6 dl vetemjöl
3 dl socker
1 msk bakpulver
minst 2 msk kardemumma, malen eller stött
300 g smör
3 dl filmjölk

ovanpå:
kanel
pärlsocker

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Skär smöret i bitar, lägg dem i bunken och mosa dem med en vanlig gaffel mot bunkens kant tillsammans med mjölblandningen. Det ska bli som en smuldeg.

Tillsätt sedan filmjölken och rör tills allt har blandat sig. Smeten blir ganska lös och kladdig.

Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och strö kanel och pärlsocker över. Grädda den på ugnens nedersta fals i 200 graders värme. När den är färdig, låt den vila ett par minuter och lyft sedan över den till en träskärbräda eller plåt. Låt den svalna utan duk, skär den i rutor och servera den på skärbrädan med en tårtspade eller stekspade att ta med eller lyft försiktigt över rutorna till ett kakfat.