Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Goda rester

Behövs till sillwrap. Foto: Magnus Aronson

Någon som har lite kvar efter julen och nyåret? I kylskåpet? I frysen? I en stor skål på vardagsrumsbordet? I skafferiet?

Det kan bli så många olika sorters rester när man har bjudit på julbord eller julfika eller nyårsmiddag eller nyårsnattsbuffé, och jag kan naturligtvis inte låta bli att säga att Fester med rester är en väldans praktisk bok att bläddra i för den som vill ta vara på dem istället för att slänga dem. Men det finns ju en hel del bra tips på andra ställen också. Johanna har använt torkad frukt och glögg till marmelad, Maja gör slut på julskinkan såhär, Therésia bakar ibland skafferikakor, Kjersti använder skinka och potatis respektive lax, ansjovis och potatis, ett av de stora mejeriföretagen har gjort en hel julrestreceptsida, och hjärnorna bakom Var rädd om maten-kampanjen har också några tips att bjuda på. Jens Linders artikel från ett tidigare år (här med recept i spalten till höger) förtjänar också att användas igen. Men glöm för allt i världen inte bort apelsinskalen!

Sara skickade just ett litet brev om sina rester: ”I mellandagarna bjöd jag ett gäng vänner på restbuffé. Bland annat gjorde jag en matig sallad med rester av lax och överblivna apelsiner. Mjukstek en gul lök i olja. Häll på några matskedar ströbröd och lite mer olja. Fyll pannan med haricot vert och blanda. Salta och peppra. Lägg upp på fat och garnera med tunna skivor gravad eller rökt lax och filéeade apelsiner. Ät med bröd till. Dessutom gjorde jag en paj med överbliven grönkål och kalkonrester som fyllning, och så äggstanning på det. Gott det också.”

Här på Kyrkkaffebloggen blir det sillwrap ur just Fester med rester. Tack Mia!

Sillwrap
Perfekt macka om man vill ta vara på det sista i sillburkarna.
Mia Gahne, matjournalist

för 4 personer

1 dl hackad överbliven sill, t ex löksill
2 kalla kokta potatisar
1 litet äpple
½ rödlök
2 dl strimlad isbergssallad
1 knippa dill
1½ dl crème fraîche
1 tsk curry
nymalen svartpeppar
salt
4 tunnbröd

Tärna sill och potatis. Skala och finhacka äpple och rödlök, strimla isbergssalladen och hacka dillen.

Blanda alltsammans med crème fraiche, curry och svartpeppar. Smaka av med lite salt.

Fördela fyllningen i ena änden av tunnbrödet. Rulla in fyllningen från kortsidan. Servera genast, gärna med en kall öl.