Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Washington-rutor

Idag bjuder Mathilda Röjdemo, som bor i Nyhem i Bön (jo, det är sant!) och är musiklärare i Årjäng, på ett av sina bästa recept. Varifrån namnet kommer har vi inte riktigt lyckats lista ut, men jag bestämmer mig för att tro att det har något med USA:s huvudstad att göra snarare än med en delstat eller en historisk person (även om man förstås hoppas att han fick äta goda kakor ibland). Mathilda bakar dem hursomhelst gärna för att bjuda vänner! En gissning är att de är väldigt goda med vaniljglass till.

en långpanna full
Ugn: 175 grader, 10 + 20–25 minuter

300 g smör
4 msk strösocker
6 dl vetemjöl

fyllning:
200 g hasselnötter
4 ägg
7 dl brunt farinsocker
3 dl kokosflingor
2 tsk vaniljsocker
drygt 1 msk vetemjöl

garnering:
florsocker

Rör ihop smör, socker och vetemjöl, lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred eller tryck ut degen jämnt. Grädda i 175 grader varm ugn i ungefär tio minuter.

Hacka nötterna ganska grovt.
Vispa ägg och farinsocker poröst. Tillsätt kokosflingor och nötter, vetemjöl och vaniljsocker.
Ta ut långpannan och bred fyllningen ovanpå mördegsbottnen. Fortsätt grädda i 20–25 minuter. Skär kakan i många små rutor medan den fortfarande är varm.