Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tekakor med ris

Av Posted on Inga taggar 0

Tekakor med havregryn och ris.

Efter en studentfest med indonesisk mat i onsdags fanns det massor av vitt klibbigt ris över. Det kan man ha till en massa goda saker, förstås, men eftersom alla i huset hade ätit mycket ris på festen bestämde jag mig för att gömma lite av det i matbröd.

Skållade havregryn, eller överbliven havregrynsgröt om man har, är den bästa grunden för goda tekakor. Jag skållade nog minst sju deciliter med så mycket vatten att det blev en ganska lös gröt och väntade tills det hade svalnat till ungefär fingertemperatur. I med ungefär tre deciliter ris, och så salt, lite socker (i brist på sirap eller honung) och ett paket jäst. Sedan vetemjöl till lagom konsistens. Ordentligt med jästid. Lite mer mjöl vid utbakningen. Jäsning igen. 175–200 grader i ugnen (efter ett tag satte jag på varmluften för att kunna grädda mer än en plåt i taget). Och så — en underbart minimalistisk kvällsmat dagen efter en fest med massor av mat och folk!

Therésia Erneborgs återutvinningsutmaning på Söta saker har resulterat i massor av cake balls och lite brödpudding och muffins — läs här.

Hos Lantmännens Maria Blohm kan man få allehanda tips på användningsområden för bröd som har blivit över. Panzanella, Ribollito — allt blir så mycket roligare om det har ett italienskt namn, eller hur?