Soppfråga

Det kom en fråga:

Hej!
Jag har tänkt bjuda på soppa och smörgås i samband med församlingens årsmöte om 14 dgr.
Har ni något bra förslag för 70 pers? Barnen får korv med bröd för det är alltid lika populärt!
med vänlig hälsning
Lena
Eskilstuna missionsförsamling
 
***
Klart att det finns bra förslag! Här är två ur Saliga soppor — ett från Örebro, ett från Vintrosa.
 
Foto: Magnus Aronson

Linssoppa
Den här linssoppan är bra både i den lilla kretsen och till många. Som mest har jag varit med och tillagat 250 portioner till en kyrklunch. Det tog sin tid och det gick åt ett antal arbetsvilliga som skalade morötter, lök och potatis, men gemenskapen i köket var minst lika varm och härlig som den runt matborden dagen därpå. Soppan kan nämligen med fördel lagas till en dag i förväg.

Om man vill kan man spara vitlöken och/eller örtkryddan och röra ned den i creme fraiche som klickas i soppan direkt i tallriken vid serveringen.
Ylva, Örebro

för fyra personer

1 gul lök
1 liten purjolök
ev vitlök
olivolja
2 morötter
1 palsternacka
2 potatisar
1 dl röda linser
1½ liter grönsaksbuljong
500 g krossad tomat
1–2 msk citronsaft
vitpeppar
torkad dragon eller basilika

till serveringen:
ev crème fraîche

Skala och hacka lök och purjolök (och vitlök om så önskas). Fräs löken några minuter i olivolja. Ha inte för hög värme – löken ska inte brynas. Skala och finhacka morot och palsternacka. Rör ner grönsakerna i grytan med lök. Häll på vatten och buljongtärningar och koka upp alltsammans. Skala och tärna potatis. Tillsätt potatis, linser och krossad tomat. Låt soppan sjuda i 10–15 minuter. Smaka under tiden av med salt, vitpeppar, citronsaft och örtkrydda.

*** 

Foto: Magnus Aronson

Morotssoppa från Vintrosa
Detta är en soppa som med fördel kan serveras till många personer. Morötterna och löken kan fräsas dagen före. Vill man ha en mildare variant kan man använda naturell crème fraîche.
Servera gärna soppan som förrätt vid någon festmåltid med vitlöksbröd till.
Gunvor

för 4 personer
 
4 normalstora morötter
1½ gul lök
2 msk paprikapulver
2 msk oregano
4 dl vatten
1½ grönsaksbuljongtärning
1 burk crème fraîche med paprika och chili
2 dl mjölk
4 färska tomater
1 vitlöksklyfta
 
Skala morötterna och riv dem grovt. Hacka löken. Fräs morötter, lök, paprikapulver och oregano (stöt den lite först) utan att det tar färg. Häll i vatten, grönsaksbuljongtärningar, crème fraîche och mjölk och låt puttra i ungefär tio minuter.
Hacka tomaterna och pressa vitlöksklyftan. Rör ner detta och låt soppan puttra i ytterligare tio minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.