Här ska fotograferas

Persilja. Fast just den här bilden är från S:t Davidsgårdens kök i Rättvik.

Imorgon börjar det stora matlagandet hos Ingrid, Benjamin, Axel, Sunniva och Maria i Viby prästgård utanför Örebro, och på onsdag fortsätter det samtidigt som fotograferingen börjar. Magnus Aronson kommer körande uppför backen och börjar kliva omkring i trädgården (vårlig nu) och det gamla annexet (som inte ser ut riktigt som sist eftersom det var byggnadsvårdsläger där i somras) för att hitta rätt plats och rätt ljus för varje tallrik.

I torsdags bestämdes det att boken byter titel — från Förresten till Fester med rester. Undertiteln är Gott och nytt av det som blev över. Blir det bra så?

Det är i alla fall många som arbetar med ämnet på olika sätt:

Sydsvenskan är en av de tidningar som uppmärksammar det svenska matsvinnet: 56 kilo fullt ätbar mat är vad genomsnittssvensken slänger varje år, enligt en rapport från Livsmedelsverket. Väger man alla matrester blir det hundra kilo.

Nordiska ministerrådet håller sedan förra sommaren på med en undersökning som har till uppgift både att undersöka matsvinnet i nordiska matbutiker och att föreslå sätt att komma till rätta med det. Här är en kort presentation.

Brittiske Tristram Stuart, som väckte enorm uppmärksamhet med sin bok Waste för ett par år sedan, fortsätter med påhittiga projekt för att få sina medmänniskor att reagera på hur västvärlden slösar med maten. För några månader sedan genomförde han tillsammans med flera organisationer jättekollektivmiddagen ”Feeding 5K”, där 5000 människor i centrala London bjöds på curry lagad på överblivna råvaror. Läs och inspireras!

Tristram Stuart har haft en del kontakt med Konsumentföreningen Stockholm, som har mycket information om matsvinn i svenska hem. Här till exempel — en undersökning som visar att satsningar på att sprida kunskap och vettiga lösningar kan ge goda resultat!

3 reaktioner på ”Här ska fotograferas”

  1. Hej, Anna!

    Vad fantastiskt roligt det låter med matlagningen och plåtandet! Vilket drömjobb du har framför dig;) Lycka till!

    Och hoppas att boksläppet blir roligt också! Kul att du ska sticka i skyltfönstret:) Hade så gärna kommit varit med om jag inte hade haft en massa jobb som måste göras… Jag är uppvuxen i Guldsmedshyttan inte långt från Örebro, så jag är ofta i trakterna på besök hos mina föräldrar…

    Ha en bra måndag!
    /Maja

  2. Kyrkkaffe-Anna

    Hej Maja! Ja, det brukar vara nervöst och roligt och fullt av överraskningar de här dagarna. Tur att fotografen är en lugn och påhittig person som annars fotograferar mycket i utvecklingsländer! 🙂
    Hoppas att vi kan ses nästa gång du är i Örebrotrakten!
    Många hälsningar från Anna

  3. Förstår att det är ett jättejobb – men ett roligt sådant – att omsätta alla idéer till en bok. Men du har ju lyckats förr, så det blir säkert alldeles underbart den här gången också. Stort Lycka till!!!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.