Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lästips

Steve Smallmans och Tim Warnes nya bok.

Något av det härligaste som finns är det där ögonblicket när man har valt en bilderbok och precis ska börja läsa den tillsammans med någon — eller hur?

Ett tips från förlagsredaktionen då: det är ganska underbart att läsa bilderböcker för sig själv också. Även om man är vuxen!
Steve Smallmans namn har funnits med så länge jag har arbetat på Libris — han är nämligen en känd barnboksillustratör och har bland annat illustrerat en barnbibel och en barnparafras på John Bunyans Kristens resa.
Men det var när han började skriva själv som han hittade sin verkliga supertalang — det är i alla fall mitt intryck. Jag råkade se originalutgåvan av Ett lamm till middag i en brittisk förlagskatalog, bad att få läsa den därför att omslaget var så lustigt — och blev alldeles lycklig. Det blev många andra också sedan, skulle det visa sig. Jag har fått brev från bibliotek och förskolor där den fortfarande är den stora favoriten (på ett ställe hade de till och med byggt upp miljöerna tredimensionellt!), och Boulevardteatern i Stockholm har turnerat med sin teateruppsättning av boken i hela Sverige.
Vi har gjort fler böcker av Steve Smallman sedan: Gosiga Gunnar (det första samarbetet mellan honom och Tim Warnes) och Vresiga Valter får en vän (den var det Cee Biscoe som illustrerade).
För ett par månader sedan kom Herr Kanin får besök. Och nu riskerar det att bli många många superlativ här, så jag ska försöka fatta mig kort: läs den, oavsett om det finns barn i närheten eller inte! Det är en riktig Tillsammansmat-bok.