Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Guns apelsinkonfekt

När man hittar något riktigt bra vill man ju dela med sig direkt, eller hur? Här är ett av de bästa recepten bland dem som vi har provat till Fester med rester såhär långt!

***

 
 

Foto: Magnus Aronson

Guns apelsinkonfekt

De apelsinskal som man oftast slänger kan bli den lyxigaste konfekt! När jag var hemma hos Gun en kväll före jul gick det åt mycket av den.

”Jag bara ’höftar’”, skrev Gun när jag frågade. ”Det var en gammal farbror i Frankrike som hade gjort det apelsingodis som inspirerade mig. Han ’bara’ kokade skalen i socker, han lät kastrullen stå på kanten av vedspisen i några dagar, hette det, för att sedan doppa i smält blockchoklad.

Jag kokar skalen i rikligt med vatten ett par gånger och slår bort vattnet, häller på socker ’i lämplig mängd’ för att få en lag som något så när täcker skalen och låter det puttra på ganska svag väme tills skalen har kanderat. Det går att koka upp flera gånger om man inte hinner vänta tills man tycker skalen är mjuka nog. Låt kallna och doppa i choklad.

Det tar ju lite tid att samla apelsinskal, så därför kan de ju vara lite olika torra, men det fungerar ändå.”

Jag hittade ett recept, modifierade det lite och lyckades göra något som blev mycket likt Guns godis. Mörk choklad är klassiskt och snyggt, men mjölkchoklad blir också väldigt gott!

Skrubba apelsinerna innan du skalar dem (en biolog som jag känner säger att det inte gör någon skillnad utan att det är kokningen som ”rengör” dem), skär ”hjälpsnitt” för att få av skalet i snygga bitar – och använd förstås helst skal från obesprutade apelsiner.
Anna

ca 50 bitar

skal av 4 apelsiner
vatten
1 krm salt
8 dl strösocker
200 g Fair Trade-choklad

Lägg apelsinskalsbitarna i en liter vatten i en kastrull, tillsätt saltet och koka dem i tio minuter.

Häll av vattnet, upprepa proceduren, häll av igen och låt skalbitarna svalna.

Blanda fyra deciliter vatten med åtta deciliter socker, koka upp och rör om tills sockret har löst sig. Koka skalbitarna i detta i tio minuter och ta sedan kastrullen från plattan. Låt den stå övertäckt i minst ett dygn. Nu ska skalen se lite genomskinliga ut! Sila bort sockerlagen. Skär bitarna i långa, halvcentimeterbreda, snygga strimlor och sprid ut dem på ett galler med papper eller en bricka under. Låt dem torka i minst tolv timmar i rumstemperatur.

Smält choklad i vattenbad och doppa strimlorna i den. Lägg dem på smörpapper eller bakplåtspapper och låt dem stelna ordentligt innan de flyttas över till en lufttät burk.