Ett lunchunder i storstaden

Logotypen.

Idag händer något helt osannolikt i London.

5000 människor får gratis lunch på Trafalgar Square mellan tolv och två.

Det är inte första gången det händer, så det är inte bara en tokig och orealistisk idé. Det fungerar!

Det är varm mat som serveras, och den är tillagad av ingredienser som annars skulle ha kastats, till exempel grönsaker och frukt som är helt acceptabel kvalitetsmässigt men som har sorterats bort av kosmetiska skäl.

Tre av 5000 lunchgäster förra gången bespisningsundret ägde rum. Foto: Feeding the 5000

Naturligtvis är detta ett slags demonstration. Feeding the 5000, som evenemanget heter, har som mål att visa hur matslöseriet i England (och hela västvärlden) kan minskas drastiskt på ett ganska enkelt vis, och hur politiker, företag och enskilda människor kan hjälpas åt. Borgmästaren i London, Boris Johnson, har ställt sig bakom det hela, och kockarna och mattanterna (unga och gamla, manliga och kvinnliga) kommer från Feeding the 5000, FareShare, FoodCycle, Love Food Hate Waste och Friends of the Earth. Förutom ”sopcurryn”, som alltså bara innehåller helt ätbara och nyttiga och goda ingredienser, serveras en rad olika rätter som kända kockar (Thomasina Miers, Valentine Warner, Arthur Potts Dawson och några till) har lagat av andra bortsorterade råvaror.

Massor av bortsorterade morötter mättar. Foto: Feeding the 5000

Kommer man till Trafalgar Square för att äta så kan man också få delta i juicepressandet — det har samlats in massor av bortsorterade äpplen som blir till gratisjuice, och det som blir kvar i juicepressen serveras till Trafalgar Squares grisdelegation. Man kan få vara med och plocka iordning bortsorterade grönsaker till olika hjälporganisationer som sedan kommer att laga mat av dem. Så kan man lyssna när den anglikanske biskopen av London talar till alla lunchgästerna (undrar om han känner sig lite som Jesus då). Och så kan man skriva sitt namn på ett ”löfte” som kommer att lämnas till politiker, matkedjor och distributörer: ”Jag lovar att minska mitt matslöseri, och jag vill att matbranschen ska göra det också.”

Tristram Stuart förra gången det begav sig. Foto: Feeding the 5000

Mannen bakom alltihop heter Tristram Stuart. Såhär säger han om dagen i ett pressmeddelande:

— Feeding the 5000 är ett underbart samarbete mellan bönder, hjälporganisationer och vanliga människor. Målet med vårt lunchkalas är att visa hur matslöseriet kan undvikas genom att man använder mat på ett bra sätt  — lagar den så att människor kan äta upp den! Vi vill att företag och människor skriver på The Feeding the 5000 pledge för att visa vilket inflytande — och ansvar — vi har allihop. Tillsammans kan vi hjälpa till att lösa den globala matskandalen. 

Läs mer om alltihop här!

3 reaktioner på ”Ett lunchunder i storstaden”

  1. Vilken underbar idé!
    Här har jag hört någon gång om unga som ”vittjar” soporna utanför mataffärer. (Tyvärr finns ju t.ex. gömda flyktingar som TVINGAS göra detsamma.)
    Det är faktiskt inget annat än en skandal hur mycket många slänger! Känns väl bortskämt tycker jag.

    Svar till Eva:
    Det finns en intervju med två containerdykare i Fester med rester!

  2. Att vittja sopor i Sverige kan dock vara farligt för flera matkedjor häller bl.a. klorin över maten för att förhindra råttor (och människor…) att äta av maten. Dessutom räkna det som stöld/olaga intrång (om man bryter upp en container) och det kan ju också vara värt att tänka på…. Tyvärr.

    Men fantastiskt kul idé!!

    Svar till Jennifer:
    Feeding the 5000 är alltså ett evenemang där mataktivisterna har övertalat företag att skänka det bortsorterade istället för att slänga. Alla matproducenter är helt med på (och antagligen ganska stolta över) det som händer!
    I Fester med rester har jag intervjuat två containerdykare. De berättade att de och de andra containerdykare som de känner bara letar i olåsta containrar. Ingen risk för Klorin eller annat där de hämtar sin mat.

  3. Pingback: Rädda maten | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.