Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Chokladscones

Chokladscones hos Mikael.

Idag är det fettisdagen, Shrove Tuesday, Mardi Gras. Det är sista dagen före fastan, och fastän vi i Sverige har frossat i semlor/fastlagsbullar/fettisdagsbullar sedan nyår är det väl egentligen först nu vi borde äta dem. En var skulle nog räcka, egentligen.

(Och Internationella kvinnodagen är det också! Hurra för alla kvinnor!)

På andra håll laddas det för fastan med annan mat: i den engelskspråkiga världen firas Shrove Tuesday eller Fat Tuesday med pannkakor på många håll, och de stora fester som firas på många håll under benämningen karneval har faktiskt fått sitt namn av att det är sista chansen att frossa i kött (tänk på köttätare — karnivor) före fastan. På ett ungefär — för man kan ju fasta på många olika sätt.

Den som har hunnit äta för många vetebullar med mandelmassefyllning och grädde kan fira sina feta tisdag med chokladscones. De här bjöd Mikael på i Tolestorp i lördags:

Chokladscones

3 kakor
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter

3½ dl vetemjöl
1 msk kakao (Fair trade-märkt rekommenderas)
1 krm salt
100 g smör
1½ tsk bakpulver
3/4 dl socker
minst 50 g hackad choklad (mörk, Fair trade-märkt rekommenderas)

Blanda mjöl, kakao och salt i en bunke. Skär smöret i kuber och nyp ihop det med mjölblandningen. Rör ner bakpulvret, häll på mjölken och blanda till en deg. Hacka chokladen och fördela den så gott det går i degen (det kan bli lite vasst för fingrarna!). Dela degen i tre bitar, forma dem till stora, platta kakor och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda dem i 225 grader varm ugn i ungefär tio minuter. Servera dem, genast eller när de har svalnat lite, med smör och ost eller färskost.  Spara inget — de är godast färska!