Skånska smörgåspepparkakor

Skånska smörgåspepparkakor (foto: Magnus Aronson)

Stora, lite mjuka pepparkakor är goda till vinterkvällsfikat med smör och ost. Passar lika bra till te som till kaffe. Pessimisten ser att det tar lång tid att göra dem, optimisten att det bara blir lite att göra vid varje tillfälle … Förvara dem i burk med tättslutande lock.

De båda smörgässen (den ena med huvudet utanför bild här) har jag ärvt efter min mormor Judith.

65–70 kakor
Ugn: 200°, 10–13 minuter
Vila: ett dygn + en natt i kylskåp

150 g smör
1½ msk kanel
1½ msk ingefära
4 dl sirap
4 dl socker
2 ägg + 2 äggulor
1 dl mjölk
2 tsk bikarbonat
1 msk bakpulver
19 dl vetemjöl

Lägg smör och kryddor i en bunke. Blanda sirap och socker i en gryta, koka upp och häll det över mjölblandningen. Rör om och låt svalna.
Vispa ihop äggulorna med mjölken och rör ner detta.
Blanda bikarbonat och bakpulver med lite av mjölet och rör ner detta tillsammans med resten av mjölet. Arbeta ihop till en deg, täck över den och låt den vila ett dygn.
Ta fram degen och rulla ut den i två eller tre rullar, 6–7 centimeter i diameter. Ställ dem i kylskåpet över natten.
Skär rullarna i halvcentimetertjocka skivor. Lägg ut dem på plåtar och grädda dem i 200 graders ugnsvärme i 10–13 minuter.

1 reaktion på ”Skånska smörgåspepparkakor”

  1. Pingback: Kyrkkaffebloggen julstökar | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.