Sebastians vinbärsrutor

Vinbärspojke.

I mina föräldrars församling Slätthög är det vägkyrka i två veckor nu i augusti. Kyrkan är nästan alltid öppen där annars också, men under de här veckorna finns det församlingsbor (och några utsocknes frivilliga) på plats för att visa kyrkan och bjuda på fika, och varje kväll är det en musikandakt.

Jag var hemma ett par dagar för att hjälpa till lite grann, och mina syskonbarn hade varit ute i prästgårdsträdgården och plockat vinbär när jag kom. Det känns nästan lite otacksamt att säga det, men jag har aldrig varit särskilt förtjust i vinbärskräm eller vinbärssylt. Den här vinbärskakan, däremot, är underbar! Jag tänkte att den borde räcka till ganska många vägkyrkobesökare. Tyvärr gräddade vi den inte tillräckligt länge, så vi blev tvungna att uppoffra oss och äta upp de smuliga och lite geggiga rutorna själva … och då visade det sig att min systerson Sebastian gillade dem väldigt mycket.

Förra gången jag bakade dem använde jag tre deciliter havrekli och tre deciliter vetemjöl. Nu blandade jag grahamsmjöl och vetemjöl istället.

Bild av själva rutorna får det bli nästa gång, när de blir lite snyggare.

en långpanna full
Ugn: 175°, ca 30 minuter

200 g smör
6 dl socker
4 ägg
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3/4 l röda vinbär
om man vill (och det är verkligen extra gott och snyggt): ca 50 g mandelspån

Smält smöret i en stor gryta och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, grahamsmjöl, vetemjöl och vaniljsocker och blanda till en slät smet. Häll ut den i en bakplåtspappersklädd långpanna. Fördela bären över kakan och strö eventuellt över mandelspån. Grädda i 175 grader i ungefär en halvtimme. Dra kakan ur långpannan och vänd långpannan upp och ner över kakan så att den får svalna övertäckt. Skär den sedan i rutor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.