Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Russinrutor

Russinrutor

Russinrutor (foto: Magnus Aronson)

Jo, det ska vara en hel liter rågflingor i den här kakan! Och den blir verkligen otroligt god, vilket bara bevisar att råg är underskattat i fikasammanhang. Eftersom den är ganska bastant och mättande kan man skära den i små rutor och få den att räcka till extra många. Och det går finfint att utesluta russinen om man vill — men då måste man väl byta namn på kakan också?

en långpanna full
Ugn: 175 grader

250 g smör
1 l rågflingor
5 dl vetemjöl
1 dl ljus sirap
5 dl socker
2 ägg
2 dl russin
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Smält smöret i en stor gryta och rör ner övriga ingredienser. Det blir en smulig deg – rör noga! Platta ut den i pappersklädd långpanna och grädda i 175 graders ugnsvärme tills den tagit lite färg. Den stelnar och blir lite seg när den svalnar. Skär den i rutor medan den fortfarande är ljummen.