Lördagskakor

Lördagskakor (foto: Magnus Aronson)

När jag höll på med att ställa samman Påtår och frågade efter småkakor med liten sockermängd, lämpliga för till exempel diabetiker, fick jag det här receptet från Siv. Kanske tyckte någon någon gång att de motsvarade barndomens lördagsgodis? Hursomhelst är det en poäng att använda minimalt med socker på det här viset — den mörka chokladen (använd helst riktig mörk choklad, inte blockchoklad eller block!) får spela solo, och när vi provbakade slukades kakorna snabbt av vänner som inte behöver vara särskilt rädda för socker men som tyckte att det blev så väldigt gott på det här viset.
Naturligtvis är det lätt som en plätt att mångdubbla så att kakorna räcker till alla kyrkkaffedrickare och dessutom att baka med mjölkfritt margarin istället för smör.

antal beroende på storlek
Ugn: 225°, ca 7 minuter
Vila: i kylskåp en timme

100 g smör
½ dl socker
1 msk sirap
50 g mörk blockchoklad
2½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat

Rör ihop smör, socker och sirap. Hacka blockchokladen grovt och rör ner den och mjölet blandat med bikarbonat. Forma degen till rullar, tre–fyra centimeter i diameter, och lägg dem i kylskåp i en timme. Skär dem sedan i skivor, lägg ut på plåtar och grädda i 225 grader varm ugn i ungefär sju minuter.

2 reaktioner på ”Lördagskakor”

  1. Hej
    Jag har en vän som behöver helt mjölkfritt – så jag tittade på dina recept. Men konstaterade att recepten inte alls var mjölkfria för de innehöll ju margarin/smör som kommer från mjölk.

    Har du något recept som är helt mjölkfritt?

    /Carina¨

  2. Hej Carina!

    Läser du recepten en gång till så ser du att de blir mjölkfria med mjölkfritt margarin — det är det som är det smarta! Småkakor är ju nästan alltid lätta att göra mjölkfria på det viset, så det är inte så originellt. Lisas tekakor, däremot, innehåller ”havremjölk” istället för mjölk, och så mjölkfritt margarin istället för smör.
    Lycka till med bakningen!
    Hälsningar,

    Kyrkkaffe-Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.