Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Inspiration

Det kommer så underbara meddelanden med tips på goda saker att göra av det som har blivit över i kylskåpet, rätter med inspiration från Marocko (tack Ulrika!) och Storvreta (tack Gunlög!) och Kina (tack Tove!) och Östanbäcks kloster (tack Ingrid!) och många andra ställen. Flera har skrivit att de sprider uppropet för fullt bland sina vänner. Det tackar vi särskilt för! Och många hejarop kommer det också. Det är underbart att veta att det inte bara är vi på Libris som tycker att ämnet är viktigt och att det är mycket roligare att göra en glad inspirationsbok än att slita sitt hår över matslöseriet i världen.

Under tiden som uppropet flyger runt försöker jag pussla ihop de två nya småsyskonen till Värma varandra: Värma en liten — stickat och virkat för all världens bebisar och Restvärme — stickat och virkat av det som blev över. Det råder inte precis brist på inspiration där heller. Två böcker som har dykt upp i mitt liv och som jag gärna rekommenderar är de här:

Gerald Allt: Knitting to share

Gerald Allt har en garnaffär i London och samlar mycket folk omkring sig. I Knitting to share (som har getts ut i både Storbritannien och USA) har han och en rad vänner samlat beskrivningar på saker att sticka till folk som behöver: en snygg scarf till den som går på cellgiftsbehandling, en liten kofta och mössa till den bebis som föds för tidigt, ett par halvvantar till den som säljer tidning på gatan … Det är kärlek och omsorg både inom familjen och i en mycket större värld, och boken börjar med en presentation av projektet Knit a river och har på de sista sidorna en lång lista med organisationer som samlar in stickade kläder och filtar och förmedlar dem vidare.

Jag kommer nog att sticka högst två av de fina modellerna i boken sammanlagt, eftersom jag inte är så bra på att sticka, men den är ju så mycket mer än beskrivningar.

Hurra för Gerald Allt och hans stickvänner!

Debbie Macomber: One simple act

Debbie Macomber är ett författarfenomen i stora delar av världen — hundra miljoner sålda böcker, etta på New York Times topplista och så vidare. Jag hade aldrig tidigare läst något av henne, och så började jag med en bok som antagligen är väldigt olik hennes storsäljande romaner. Men för mig var den helt rätt! Av någon anledning, inspiration kan man misstänka, har hon bestämt sig för att skriva en hel bok om generositet och om hur den påverkar den som utövar den minst lika mycket som den påverkar mottagaren. Jag tror på det, och ännu mer nu när jag har läst ut boken än innan jag började. Det märks att det är en lite äldre amerikansk dam som skriver, det kanske jag måste varna för, men det hon berättar om är så stort och så viktigt och så sant. Jag får nog återkomma till några av hennes tips lite senare. Många av dem passar rakt av i kyrkkaffesammanhang …

Har du något bra tips så tar jag mer än gärna emot det också, såklart!